2024. 05. 22. szerda

Júlia, Rita
1 EUR 385 HUF
1 GBP 451 HUF

Békés alternatívák egy koreai háborúval szemben

A Magyar Békekör vasárnap kiadott állásfoglalása szerint a békés alternatíva egy újabb koreai háborúval szemben abban tárul fel, hogy Észak-Korea leállítsa nukleáris- és rakétakísérleteit, az Egyesült Államok és dél-koreai szövetségese pedig felhagyjon Észak-Korea katonai fenyegetésével.

A diplomáciai megoldásra lehetőséget kínál az a hatoldalú konferencia, amelynek összehívását csütörtökön kezdeményezte az orosz elnök és a japán kormányfő Moszkvában. Ezen a két Korea, Kína, Japán, Oroszország és az Egyesült Államok venne részt.

A Békekör szerint a diplomáciai megoldásban kulcsszerepet játszik Kína, tekintettel arra, hogy Észak-Korea vele bonyolítja le kereskedelmi forgalmának 80 százalékát, kőolaj-behozatala pedig teljes egészében Kínától származik.

Nyitott kérdés, vajon Kimdzsongun észak-koreai vezető kész-e jobb belátásra térni, és eleget tenni az ENSZ BT Észak-Korea denuklearizálásáról szóló határozatának, melyet Kína és Oroszország is megszavazott.

A Békekör óva int attól a hiedelemtől, hogy csupán Észak-Korea fenyegetne másokat. Észak-Korea területén nem állomásoznak idegen csapatok, Dél-Koreában viszont csaknem 30 ezer amerikai katona állomásozik. Szöultól 250 km-rel délre THAAD típusú amerikai rakétákat telepítenek, amerikai atomrakétákkal felszerelt tengeralattjáró kötött ki partjainál, és amerikai hadihajók cirkálnak a térségben. Észak-Korea ellen egyes nyugati államok olyan szankciókat tartanak érvényben, amelyek miatt a lakosság szenved, hiszen semmi közük sincs a hadi szférához. Az ENSZ szerint Észak-Korea lakosságának a fele, 13 millióan tengődnek „szörnyű nélkülözésben”. Antonio Guterres ENSZ főtitkár szerint Észak-Koreának 114 millió dollár humanitárius segélyre van szüksége az idén.

A Békekör szerint perdöntő Kimdzsongun magatartása az amerikai és dél-koreai katonai támadás elhárításában. Reálpolitikai belátás híján ugyanis nem csak az észak-koreai nukleáris berendezések és rakétakilövő állások válhatnak támadás célpontjává, hanem maga az észak-koreai rendszer is veszélybe kerülhetne, és a rendszer összeomlását kihasználva Dél-Korea – amerikai segédlettel – saját szájíze szerint egyesíthetné a 38. szélességi fokon kettészakadt országot.

Egy ilyen fejleményt sem Kína, sem Oroszország nem nézne tétlenül. Ellenkezőleg, vélhetően katonai erővel lépne fel ellene. Ez pedig a nagyhatalmak közötti közvetlen konfrontációhoz vezethetne. Ezért egyetemes érdek, hogy Észak-Korea leállítsa nukleáris- és rakétakísérleteit, az Egyesült Államok és dél-koreai szövetségese pedig felhagyjon Észak-Korea katonai fenyegetésével – szögezte le álláspontját a Magyar Békekör.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Gödöllőn járt Magyar Péter
Ma 14 órakor tartotta kampánybeszédét Magyar Péter. A gödöllői Főtéren több ezer érdeklődő volt. Itt a vágatlan felvétel, Illésy Márton jóvoltábó…

További cikkek