2024. 06. 13. csütörtök

Antal, Anett
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • Ki legyen a miniszterelnök-jelölt az ellenzéki előválasztáson?

Ki legyen a miniszterelnök-jelölt az ellenzéki előválasztáson?

Lesz-e Magyarországból Magyar Köztársaság?

Az ellenzéki térfélen szinte mindenki egyöntetűen a jelenlegi hatalom leváltását kívánja. A hogyan kérdésén, vagyis mi ehhez a legjobb stratégia, péntek óta éleződött ki a vita.

Pénteken Karácsony Gergely az ellenzéki miniszterelnöki előválasztás első fordulójának második helyezettje és Márky Zaj Péter harmadik helyezett megállapodott abban, hogy összefognak, hogy ne az első helyezett DK-s Dobrev Klára kerüljön ki győztesen a referendum második fordulójából. Többen bírálják ezt az „összefogósdit”, hiszen az egész előválasztás logikájával megy szembe az, hogy nem a választók döntenek, hanem alkuk köttetnek, arról, végül is ki legyen az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje. Magyarán ki legyen az a személy, aki le tudja győzni Orbán Viktort, a még hatalomban lévő miniszterelnököt.

Dobrev Klára magabiztosan nyilatkozott, amikor megtudta, hogy az első forduló miniszterelnöki előválasztását ő nyerte meg, méghozzá jelentős előnnyel. Nem kíván senkivel sem alkudozni az eredmények önmagukért beszélnek – mondta. A második és harmadik helyezett viszont azt mondja, hogy Dobrev Klára személyével, felkészültségével minden rendben is volna, csakhogy Gyurcsány Ferenc felesége, és így vele nem lehetne választást nyerni, ezért összefognak és közösen indulnak a miniszterelnök-jelöltség második fordulójában. Az egyikük lesz a miniszterelnök, a másikuk meg a helyettese. Még nem döntötték el egymás között, hogy ki melyik tisztséget kapja. Szombaton megszólalt a Jobbik elnöke, Jakab Péter, aki meglepő módon  a DK-s jelöltet támogatná.

Jakab Péter Facebook bejegyzése: „Amikor kiderült, hogy nem jutok miniszterelnök-jelöltként a második fordulóba, elmondtam, engem nem a helyezés érdekel, hanem az, hogy az ellenzéki összefogás stabil maradjon, a győztest pedig teljes mellszélességgel támogatni fogom.
Erre most két miniszterelnök-jelölt bejelentette, hogy a második fordulóban összefognak, hogy ne a harmadik nyerjen. Ha azért fognának össze, hogy ezzel növeljék az ellenzéki szavazók számát, esetleg így bátorítsák a még bizonytalanokat, akkor üdvözölném. De ha azért fognak össze ketten, hogy ne a harmadik nyerjen, azzal nem tesznek mást, mint sebeket ejtenek. Függetlenül attól, hogy sikerül-e a tervük vagy sem. A vesztes fél szavazói fognak sérülni, és ezzel a kormányváltás esélye.
Srácok! Mi lenne, ha nem legyőzni akarnánk egymást, hanem kiegészíteni? Mi lenne, ha nem egymás ellen fognánk össze, hanem Orbán ellen? Mi lenne, ha nem árkot ásnánk a szavazótáboraink közé, hanem egyesítenénk őket? Megmondom, mi lenne. Győznénk. Nem csak mi, hanem a nemzet. Ne játsszátok el az esélyt.”

Csakhogy a megszólított ”Srácok”, Karácsony és Márky Zaj egészen másképp vélekednek. Szerintük Gyurcsánynéval nem lehet választást nyerni, Dobrev Klára nem alkalmas arra, hogy összefogja a teljes ellenzéki szavazótábort. És ezen az utolsó szón van a hangsúly, mert ahhoz, hogy tényleg le lehessen váltani az Orbán-rezsimet, nem elég csak az ellenzéki pártok összessége, ennél sokkal több ember szavazatára van szükség, hogy a mostani ellenzéki összefogás leválthassa a jelenlegi hatalmat. Ezt látja bölcsen Karácsony és Márky Zaj.

Mind a ketten érzik a felelősségüket, és tudják, ha az első három helyezett külön-külön indul akkor csak a sokak szemében vállalhatatlan DK-ás Dobrev Klára jöhet ki győztesen. Míg egy előválasztásra a legszervezettebb ellenzéki párt újra össze tudna toborozni elégséges számú szavazót, addig a  megfelelő szervezettség hiányában a másik két jelöltnek jelentős hátránya keletkezne. Ők úgy gondolják, hogy az előválasztás és a jövő tavaszi választás között óriási különbség van, mind a számarány, mind a szavazói összetétel tekintetében.

 

Tény, hogy az a 633 ezer ember (meg akiknek ilyen-olyan okokból érvénytelen lett a voksolása) az a jövő tavasszal várhatóan az ellenzéki összefogásra szavazóknak csak egy kisebb része. Szintén nem megy úgy, hogy a pártelnökök kiadhatják, hogy kikre szavazzanak a híveik, akik vagy megfogadják vagy nem. Ezen kívül léteznek a bizonytalanok és a kiábrándultak, akik együttesen elég sokan vannak. Ez  talán a legfontosabb tényező, mert az ő köreikben biztos nem Dobrev Klára a befutó. Ha mindezt figyelembe vesszük, akkor érthető, hogy miért fogna össze Karácsony és Márky Zaj. Egyszerűen matematikailag valószínűtlen, hogy a volt (bukott) miniszterelnök feleségével választást nyerhessen az összefogás, főleg akkor, ha figyelembe vesszük, hogy a korlátlan lehetőségekkel rendelkező Fidesz-KDNP még a csapból is Gyurcsányt és Gyurcsánynét fog folyatni, amit persze a legkisebb településen élők is meg fognak érteni. Persze az elkötelezett ellenzéki szavazók ettől még nem fogják meggondolni magukat, csak az a baj, hogy a jelen becslések alapján még nincsenek elegen egy kormányváltáshoz.

Tehát akármennyire is nem tetszik a DK-soknak, hogy az ellenzékiek jó nagy része nem örül Dobrev Klára sikerének, számukra a kormányváltás a fő cél és ezért üdvözlendő Karácsony és Márki Zaj tervezett összeállása a siker érdekében. Így Jakab Péter mondatait úgy is értelmezhetjük, hogy ne egymást győzzék le az ellenzéki térfélen, például Dobrev Klára a „srácokat” hanem egészítsék ki egymást és Orbánt győzzék le közösen. Ehhez kellene Dobrev Klárának most egyet hátralépnie és nagy valószínűség szerint az összefogás győzne jövőre és Magyarország újból Magyar Köztársaság lenne.

Kertész Z István

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …