2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • Jogszerűtlen volt a Karmelita elkordonozása a Telex újságírói elől

Jogszerűtlen volt a Karmelita elkordonozása a Telex újságírói elől

A Karmelita körüli kordon felhúzásával próbálták meg a Telex újságíróit megakadályozni abban, hogy a kormányülésre érkező kormánytagokat kérdezzék. A tudósítók a Magyar Helsinki Bizottság segítségével panaszt tettek a rendőrségnél – sikertelenül –, majd bírósághoz fordultak. A Fővárosi Törvényszék most megerősítette: az intézkedés szükségtelen és aránytalan volt, ráadásul az újságírók véleménynyilvánításhoz való jogát is csorbította.

2020. decemberben a Telex két újságírója, Fábián Tamás és Szilágyi Máté végezte mindennapos – és egy demokratikus társadalomban kiemelten hasznos – munkáját: kormánytagokat próbáltak megkérdezni az akkoriban kirobbant Szájer-ügyről. A bejáratnál sem jártak sok sikerrel interjúalanyaik szűkszavúsága miatt. Rövid idő után megjelent viszont húsz rendőr, és ötvenméteres körzetben elkordonozták a bejárathoz vezető területet. Ezzel sikerült lehetetlenné tenni a további kérdezősködést.
A telexesek a Magyar Helsinki Bizottság segítségével panaszt nyújtottak be a Készenléti Rendőrséghez. A rendőrség elutasította a panaszt. Így az újságírók és a civil jogvédők bíróság elé vitték az ügyet. Az első bírósági eljárásban a bíróság azért kötelezte új eljárásra a Készenléti Rendőrséget, mert semmilyen tényállásfeltárást nem végeztek, senkit nem hallgattak meg, még a rendőröket sem. Ezt pótolták 2021 nyarán, de mind a Készenléti Rendőrség, mind a másodfokon eljáró ORFK újra elutasította a panaszt, arra hivatkozva, hogy védett személy, a miniszterelnök érkezése miatt kellett úgynevezett létesíménybiztosítási intézkedést alkalmazni. Az újabb ítéletében, 2022 nyarán, a Fővárosi Törvényszék azt állapította meg, hogy védett személy érkezése önmagában nem indok a terület lezárására, és a rendőrségnek meg kell indokolnia, hogy konkrétan miért volt szükséges és arányos a lezárás.

2023. április 13-án a harmadik bírósági tárgyalás után a Fővárosi Törvényszék kimondta: szükségtelen és aránytalan volt az intézkedés, ráadásul az újságírók véleménynyilvánításhoz való jogát is csorbította, ezért panaszuk megalapozott. A kordon felhúzását a rendőrök ködös érvelésekkel indokolták. Ezek között szerepelt, hogy védett személy érkezik, illetve „a korábbi időszakhoz képest jelentősebb számú az ellenőrizetlen személy megjelenése a Karmelita Kolostor főbejárata és a volt Honvéd Főparancsnokság közötti területen”.

Azonban a Telex videóján látszik, hogy a „jelentősebb számú ellenőrizetlen személy” nagyjából öt, közérdekű munkáját végző újságíróban merült ki (a helyszínen volt a HVG 3 fős videóstábja is, az eljárásban őket is kihallgatták tanúként). A két meghallgatott rendőr ráadásul arra a kérdésre, hogy miért nem látszik a tömeg a videófelvételen, ellentétes válaszokat adott: az egyik állította, hogy a kamera látószögén kívül estek ezek a személyek, míg a másik, aki a lezárást végrehajtotta, beismerte, hogy csak az öt újságírót látta a helyszínen.

A bíróság a telexesek által készített videó alapján úgy találta, hogy a rendőrség által hivatkozott „nagyszámú csoportosulás” csak az újságírókat jelentette, rajtuk kívül senki nem volt a helyszínen – ehhez képest a rendőrség csak a „jogsértések megelőzését” jelölte meg a lezárás indokaként.

Ezek azonban nem elegendő indokok a lezárás szükségességének az igazolásához. Ezért a bíróság megállapította, hogy a lezárás jogellenes volt, és megsértette az újságírók véleménynyilvánításhoz fűződő jogát, hiszen megakadályozta, hogy az újságírói munkájukat megfelelő keretek között végezzék. Ugyan a bíróság nem foglalhatott állást a lezárás valódi indokával kapcsolatban, egyértelműnek tűnik, hogy annak célja már akkor is kizárólag az újságírói munka ellehetetlenítése volt.

Győző Gábor, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje képviselte a telexeseket az eljárás során. A bírósági döntést így értékelte: „Örülök az ítéletnek, örülök, hogy a bíróság átlátott a rendőrség kilógó lóláb-érvelésén és jogállami szempontok szerint hozta meg a döntését. Nem irigylem a rendőrséget, hiszen ők nyilvánvalóan politikai utasítást teljesítettek a helyszínen (bár ezt értelemszerűen nem vallhatták be az eljárás során) – utána mégis nekik kellett emiatt tartani a hátukat, és hajuknál fogva előrángatni érveket a lezárás indokoltságára. Pedig egy laikus számára is nyilvánvaló, hogy itt a cél kizárólag a hatalom számára túl kíváncsi és kellemetlenkedő újságírók »eltakarítása« volt.”

Fábián Tamás, az egyik érintett újságíró megjegyezte: „A mostani ítélet azért fontos nekünk, mert rámutat, hogy nem csak morális, de jogállami szempontból sincs rendben, ha mondvacsinált, karhatalmi eszközökkel próbálják elérni, hogy ne tudjunk kritikus kérdéseket feltenni a közhatalom gyakorlóinak. A rendőrségi kordonozás csak egy, egyébként elég látványos része annak, ahogy a hatóságok és hivatalok napi szinten akadályozzák a munkánkat, az emberek tájékoztatását. Nagyon sok esetben nem kapunk választ az állami szervektől, nem engednek be minket közintézményekbe (legyen szó kórházakról vagy iskolákról), hogy megmutassuk a valós viszonyokat, számos politikus pedig egyszerűen még akkor sem válaszol, ha személyesen tesszük fel kérdéseinket.”

Érdemes lehet az ítélet érveit kipróbálni egy újabb panaszeljárásban, ha valaki megpróbál a Karmelita közelébe jutni, és ezt a kordonok megakadályozzák. Ugyanis azóta is rendszeresen zárják le állami hivatalok környékét mondvacsinált indokokkal. A Miniszterelnökség körüli kordon már-már szimbóluma a kormányzat sajtószabadsághoz és a véleménynyilvánítás szabadsáságához való viszonyulásának. Annak, ahogyan a kormányt, a miniszterelnököt, az ő „barátait és üzletfeleit” féltve óvják a valódi újságírói kérdésektől.

Fábián Tamás az intézkedő rendőrökkel. Forrás: Telex.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…