2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

“ Légy képben a szerencsében!”

Egy tűt nehezen lehetett volna leejteni a miskolci Megyei Könyvtárban ma délután, amikor is a MŰÚT sorozatban,  Jenei László, Alföldi Róbertet faggatta. A földszinti előadóteremben  Molnár Iscsu István művészkönyveiből és ex-libriseiből berendezett kiállítás tette a teret még hangulatosabbá.

 

 

 

 

 

Az érdeklődők azonban tegnap délután leginkább a Nemzeti Színház főigazgatójára voltak kíváncsiak. Milyen is volt Alföldi ezen a beszélgetésen? Nem humorizált, de humoros volt, nem szerénykedett, de szerény volt, s főként őszintén beszélt arról, amit Ő a  kultúra közvetítésről gondol, mind a klasszikusok, mind a kortárs irodalom tekintetében. Jenei László láthatóan készült, bár információi nem bizonyultak minden esetben pontosaknak, de Alföldi Róbert ezt is kellő humorral hidalta át.

Mi újat tudott meg a miskolci közönség? Hogy a színészet, rendezés is ugyanolyan szakma mint a többi, nem kell fetisizálni, s hogy nem csak szerencsésnek kell lenni, hanem arra is ügyelni kell, hogy “Légy képben a szerencsében!”, hogy a jó tanítók, tanárok, mesterek egész életen át végigkísérik  az ember sorsát. Megtudtuk azt is, hogy a Jászai Mari díjas színész a biztonságnál – amelybe akár bele is lehet unni – sokkal többre tartja a kihívásokat, s talán ezért is próbálta már ki magát mind játékban, mind rendezésben szinte minden műfajban, s hogy milyen nagy dolognak tartja azt, hogy egy Bács-Kiskun megyei kis faluból származó férfiú teltházas sikerdarabot rendezhet Amerikában. Kísérletező típus, s bár nem szeret róla beszélni, de azért őszintén beismeri a sikertelen, bukott próbálkozásokat is.

Szinte észrevétlenül röpült el a két óra, amelyben az ordasi kisfaluból származó, s ma a nemzet színházának élén álló művész életének fontosabb állomásain végighaladt a kérdező.

S, hogy miért érezhette magát a hallgató ezen az estén olyan jól? Példának okáért, mert nem teregették ki a művész magánéletének legtitkosabb, legpikánsabb részleteit, nem politizáltak, csak egyszerűen olyan dolgokról beszélgettek, amelyek láthatóan mindannyiunkat érdekeltek…

-obe-

 

Díja, elismerések:

Népköztársaság Ösztöndíj (1990)
Latinovits Zoltán-díj (1991)
Jászai Mari-díj (1995)
Hegedűs Gyula-emlékgyűrű (1996)
Pro Future-díj (1996)
Rádió színészi-díj (1997)
Rádió Rendezői díj (1998, 1999)
Ajtay Andor-emlékdíj (1999)
Ruttkai Éva-emlékgyűrű (2000)
Súgó Csiga díj (2001, 2003, 2005)
Déri János-díj (2001)
Hangjáték 2000 díj (2001)
Őze Lajos-díj (2001)
Dömötör-díj (2002, 2003)
Beau Monde Ezüst Tükör-díj (2002)
Közéleti díj (2007)
Janikovszky Éva-díj (2007)
Pro Cultura Urbis-díj (2007)
A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (2007)

Kultúra-díj – budapesti Román Kulturális Intézet (2009)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…