2024. 06. 19. szerda

Gyárfás
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF
A Tiszaszolg a várost szolgálja

A Tiszaszolg a várost szolgálja

A Tiszaszolg a várost szolgáljaTiszaújvárosi Ipari Park

Új sorozatot indított márciusban magazinunk, amelyben folyamatosan bemutatjuk a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében működő Ipari Parkokat. Magyarországon az ipari parkok, – a hozzáértő szakemberek véleménye szerint – a gazdaság konszolidálásának eredményeként jöttek létre. Kezdetben a munkahelyteremtés, a fejlett technológia bevonása volt az alapvető cél. Az elsők, 1997-től működnek. Ma már minden negyedik ipari foglalkoztatott a 199 ipari park valamelyikében dolgozik, az ipari termelés harmadát – az Ipari Parkok Egyesületének felmérése szerint– az ide települt cégek állítják elő. Borsod – Abaúj – Zemplén Megyében meglehetősen vegyes a kép, vannak nagyon jól prosperáló, és rendkívüli nehézségekkel működő Parkok. Természetesen ennek okaira is kíváncsiak vagyunk sorozatunkban, hiszen nem csupán a bemutatás, hanem a tapasztalatok megosztása is célunk.


–    Önök az kommunikálják, hogy a TIP Kelet-Magyarország legjobban előkészített ipari parkja…

–    Így igaz. A földrajzi adottságai is kiválóak, hiszen az autópálya lecsatlakozása a 140 hektáros Ipari Parkot érinti. Előtte vezet el Miskolcot, Debrecent és Nyíregyházát összekötő főútvonal is. Logisztikai szempontból igen kedvező a park fekvése, kiépítettsége. Az Ipari Park központjában egy 9,2 hektár nagyságú területen szeretnénk egy innovációs és technológiai, valamint egy logisztikai központot megvalósítani. Ahol is a terület mellett közvetlenül egy ipari vasúti vágány van kiépítve, egy fő és két mellékvágánnyal. A régióban három repülőtér működik, melyek közül legjelentősebb a nemzetközi teher és charter járatokat fogadó Debreceni repülőtér. Már befejeződött több, mint 85 hektár teljes közművesítése, így belső úthálózat, parkolók, járdák, autóbuszmegállók, kerékpárutak , közvilágítás, ivóvízellátás,szennyvízelvezetés, csapadékvíz – elvezetés, elektromos áram , földgáz , és telekommunikációs hálózat  van a területen. Az Ipari Parkot működtető Tiszaszolg2000 Kft. az elkövetkező években is tovább folytatja a területek teljes infrastruktúrával történő ellátását, valamint az ipari parki szolgáltatások fejlesztését.

 

–    Mit kínálnak a befektetőknek?
–    Gyönyörű természeti környezetben, a közelben színvonalas Sportcentrummal, – amely még jelenleg a mi fennhatóságunk alatt van, de júliustól kiválik cégünkből, –  és gyógyvizű Termálfürdőt amely egy újabb 1,5 milliárdos fejlesztés előtt áll. Ezenkívül rendelkezésre álló szabad, szakképzett munkaerőt, ipari szakmakultúrát, a már említett átlag feletti infrastrukturális ellátottságot, fejlett humán infrastruktúrát, a városban letelepülőknek lakáslehetőséget, építési telkeket, a szabadidő kulturált eltöltésének lehetőségét, valamint befektetési támogatási rendszert.

– Nos, ez utóbbi nagyon vonzóan hangzik, de mit takar?  
– A város önkormányzata területvásárlási kedvezményekkel segíti az Ipari Parkba betelepülőket, amely kedvező telekárat, opciós vételi jog biztosítását, vagy adott esetben részletfizetési kedvezményt jelent.

– Sok jól prosperáló cég van már a TIP-ban, de egy ideje mintha csökkent volna az érdeklődés…
– Az érdeklődés nem csökkent, de azért ne felejtsük el, hogy a válság mellett, egyfajta gazdasági átrendeződés folyik a világban, így azt hiszem most az újabb befektetésig türelemmel kell lennünk, s az a fontos, hogy a nálunk működő vállalkozásokat maradéktalanul kiszolgáljuk.
                                                                                        

OBE

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek