2024. 06. 15. szombat

Jolán, Vid
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF
A szülőföld szeretete jegyében

A szülőföld szeretete jegyében

A szülőföld  szeretete jegyébenDr. Nagy Károly 1937-ben Szikszón a  II. Rákóczi Ferenc kórházban látta meg a napvilágot. Már a miskolci Földes Ferenc Gimnázium tanulója, amikor egy pingpong mérkőzésen súlyosan megsérült. Közel egy évet töltött különböző kórházakban. Felépülése után az ELTE jogi karán szerzett diplomát. Szülei egyszerre lettek betegek  akik Budapestre költöztek . Elgondolta, mi lesz ha meghalnak, velük együtt elveszíti a gyökereit és  Szikszót is ? Ekkor alapította meg  a Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből elszármazott barátaival a kört, ( továbbiakban:KÖR ) hogy a távolból is ápolják Borsod hagyományait.

     A Kör alapítására – 1981-ben a Magyar Állami Népi Együttes budai székházában  Serfőző Sándor igazgató támogatásával került sor. A Kör elnöke dr. Tóth János, a MTESZ akkori főtitkára, alelnökei Rónai Rudolf ny.nagykövet és Juhár Zoltán belkereskedelmi  miniszter-helyettes , később miniszter és ausztráliai nagykövet, lettek. Az elnökség tagjai között találjuk az Újcsalánoson született Nagy János korábbi külügyminiszter-helyettest, Lázár István sárospataki újságírót, Mikes Lilla és Lukács Sándor színművészeket, és dr. Bayer István mezőkövesdi kötődésű Kossuth-díjast. Az alapítók között van dr. Harsányi István pszichológus-tanár, a Sárospataki Öregdiákok Budapesti Baráti Körének elnök. Az Ő 85. klubestjükön Nagy Károly tett javaslatot a 29 tagú elnökségre és megalakult  a  „ Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Budapesti Baráti  Köre „ . Titkárának dr. Nagy Károlyt bízták meg.
     Az elmúlt évtizedek alatt titkárként mindig szoros kapcsolatot tartott  a megye falvaival, községeivel, városaival. Igyekezett és ma is igyekszik  bemutatni a térséget, az ott élőket: kultúrájukat, munkájukat, törekvéseiket, életüket. Sokat tett és tesz a távolból is szülőföldjéért. Szervezésében Budapesten bemutatkozott Sárospatak és környéke, majd a szercncsi járás. A tokajiak szüreti hagyományokat mutattak be. A fővárosba jött az Ózdi Kohász Táncegyüttes és a Domaházi Népi Együttes.  A reprezentatív termet Budán a Magyar Kultúra Alapítvány  Székházában  a sárospataki születésű dr. Koncz Gábor igazgató biztosította és ma is minden segítséget megad a Körnek. A sátoraljaújhelyi  szimfonikusok „ Lavotta „ zenekara nagy sikerrel mutatta be – a régi Zeneakadémián – műsorát. A miskolci Pécsi Sándor nevét viselő Guruló Színházat , a Földes Ferenc Gimnázium énekkarát, az abaújszántói, a szikszói, az encsi, a krasznokvajdai községek és városok művészeti együtteseit is szeretettel fogadták a fővárosban élő borsodiak. Volt Béres-est a Metró klubban. Az azóta elhunyt – a szikszói születésű – dr. Szilágyi István, barátja, legfőbb támasza  és segítője  képeslapokon, bélyegeken és okiratokkal  fotókkal és dokumentumokkal mutatta be   Abaújszántótól  Szikszón és Vizsolyon keresztül „ Borsodot” fővárosi és vidéki kiállításokon.
       A Kör évente két-három alkalommal autóbusz kirándulást szervezett Borsod megyébe. Miskolc város és a megye Idegenforgalmi Hivatala látogatásra hívta meg a Kör negyven tagját. Megtekintették az idegenforgalmi kiállítást, az újjáépített Deszka templomot. A programba az egyetem könyvtárának, a tapolcai barlangfürdő felújításának meglátogatása is szerepelt. Részt vettek Miskolc jövőjéről szóló baráti eszmecserén. Ezt követően – a vendéglátók figyelmességéből – a mezőkeresztesi születésű Koncz Gábor színművész adott műsort a Palota Szállóban és több modern táncegyüttes is fellépett.  A vendéglátók a csoportot a Palota Szállóban helyezték el.
      A Kör szívélyes kapcsolatot tart a fővárosban működő  mezőkövesdi és a sárospataki baráti körökkel. Egymás rendezvényein megjelennek. Közös program: Budapesten  a mezőkövesdi Skarbinecz Ödön és György fotó és festmény kiállítása volt. A fővárosban élő borsodiak több alkalommal hívtak meg a megyéből jeles személyiségeket. Egy kötetlen hangú baráti esten – a fővárosban – jelen volt Gyárfás Ildikó, a megye önkormányzatának korábbi elnöke, aki a következő, szép gondolatokkal búcsúzott el: „ Borsod csodálatos,  továbbra is szeressék”.
     A Kör megalakulásának 15. évfordulóján  a jubileumi rendezvényen – a  megjelentek –  színvonalas és emlékezetes estét tölthettek el együtt. A Magyar Állami Népi Együttes zsúfolásig megtelt színháztermében dr. Nagy Károly köszöntötte a közönséget, a művészegyütteseket valamint a Cseh Köztársaság és a Pakisztáni Iszlám Köztársaság budapesti nagykövetét, továbbá a megjelent borsod megyei  polgármestereket. A műsorban  felléptek: Mikes Lilla érdemes művész, Barabás Sándor népdalénekes, az encsi fafúvósok, a tiszaújvárosi Pántlika néptánccsoport, a Miskolci Rézfúvós Együttes,  és a Pécsi Sándor Guruló Színház. Hallhattuk az edelényi és a felsőzsolcai aranykoszorús férfikórust, a szikszói pedagógusok művészeti kórusát, valamint megcsodálhattuk a Matyó művészeti együttes  tánccsoportját, a Zelei házaspárral.
     Korábban vendég volt Kulcsár Imre színművész és Laczkó András író. Az utóbbi hónapokban sem tört meg a  lendület. A tagság a Miskolcon született Kaján Tibor karikatúra-művészt köszöntötte 88. születésnapján. Erről  Gondolatvonalak címmel a Royal Magazin májusi számában riport jelent meg.  Némethi Lajos, a megyei Európai Információs Pont igazgatója mutatta be – Pesten – Gyarmati Béla: Pelyvarosta című regényét. A Royal Magazin megjelenése előtt május 22-én került sor Gyarmati Béla: Régi órák című új regényének bemutatójára. Vendég volt a szikszói születésű Kavalecz Imre, közreműködött Szabados Ambrus színművész, a Miskolci Nemzeti Színház tagja. Körünkben köszöntöttük  a Royal Magazin szerkesztőségét.
     A tisztelt olvasó megkérdezheti milyen elismerések fémjelzik dr. Nagy Károly –  volt ügyészségi főtanácsos – lokálpatrióta és kulturtörténész majd három évtizedes tevékenységét.  Podmaniczky és Kozma Sándor-díj. „ Miskolc Városért „ (1984), és „ Megyei Alkotói díj „ ( 1985), amelyet a Borsodi Baráti Kör alapításáért és működtetéséért kapott. Ugyanakkor „ Pro Urbe Miskolc „ kitüntettje is.
Talán – az újságíró gondolata – : néhány elismerés még várat magára !?
     Dr. Nagy Károly portréja nem lenne teljes, ha a borsodi Kör mellett, nem esne szó a Magyar Nemzeti Múzeum Baráti Körének megalapításáról, amelyet barátaival,többek között Béres Ferenccel és e sorok írójával közösen hoztak létre. Érdeme, hogy a Shakespeare szobor fölállítását, – a pesti Dunaparton –  mint az Ausztrál-Magyar Baráti Kör alapító-elnöke  szervezte.
     A Borsodi Körnek Halmos László zeneszerző dalt írt, melynek szövegírója a tolcsvai születésű Kassai Lajos író volt.
      Reméljük, tovább lobog a láng és a lelkesedés, és még sok színvonalas rendezvényen emlékezhetünk Borsod megyére.
 
–  Széplaki Kálmán –

 
 
A szülőföld  szeretete jegyébenA szülőföld  szeretete jegyében

 

A szülőföld  szeretete jegyébenA szülőföld  szeretete jegyében

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek