2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

A legendás Hamletben ő volt a Színészkirály

Az agg színész miniszteri elismerése

Joó  László túl a kilencedik ixen is aktív, ma is több száz verset tud fejből. A neves agg színművésznek kedves vendégei voltak a közelmúltban, minisztériumi emberek látogatták meg érdi otthonában, s a bor mellé vittek egy „értékesebb” ajándékot is. Elismerő oklevelet, amellyel sok évtizedes művészi munkáját díjazták. A kilenc évtizedbe bizony rengeteg nagy szerep fért bele…

A családi házba hárman csengettek be, valamennyien az Oktatási és Kulturális Minisztériumból érkeztek és egy díszes oklevelet nyújtottak át, amiben szó szerint ez állt: „Joó Lászlónak elévülhetetlen értékű eredményes életművéért miniszteri elismerő oklevél kitüntetést adományozom, dr. Hiller István miniszter”. A mintegy két órás kis házi ünnepségen a minisztériumi emberek alaposan kikérdezték a nemrég 90. születésnapját ünneplő színészt a régi szerepeiről, életéről, munkájáról. Volt miről mesélnie Laci bácsinak egy ilyen gazdag életút után, hiszen színészlegendákkal játszott együtt, sőt némelyiket dirigálhatta is színigazgatóként – pontosan fél évszázaddal ezelőtt egy remek csapatot hozott össze Győrben. Büszke arra is, hogy Gábor Miklós híres Hamletjében Színészkirály lehetett és ebben a szerepben láthatta meg őt a budapesti angol nagykövet, aki később meghívta Londonba. Ennek köszönhette, hogy az ottani magyar nagykövet, aki később külügyminiszter lett, egy sikeres európai előadóest-körutat szervezett a számára A magyar költészet gyöngyszemei címmel. Laci bácsi ma is több száz verset tud fejből és bizony kedvenc hobbija a kertészkedés közben most is gyakran memorizálja őket. A színészet mellett csaknem fél ezer külföldi film magyar feliratát is elkészítette, és mintegy harminc rádiós hangjátékban közreműködött, illetve jó néhányat maga írt!

Joó László, az agg színész most sem tétlenkedik, számos rendezvényen mond verseket. Igaz, már elismerő oklevél is tanúskodik róla, hogy elévülhetetlen érdemei vannak a szép magyar versek népszerűsítésében.

(temesi)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek