2024. 02. 23. péntek

Alfréd
1 EUR 387 HUF
1 GBP 452 HUF

Ez velem sosem fordulhat elő!

Ismerős a mondat?
Mindenki került már olyan helyzetbe, amit ellenségének se kívánna. Ez a rémálom akkor válik valósággá, ha valaki figyelmetlenség vagy anyagi nehézségek miatt nem fizeti be a közműszámláit, ezért az adott szolgáltatást kikapcsolják. De mit tehetünk annak érdekében, hogy elkerüljük ezt a kellemetlen helyzetet?
Ennek a kérdésnek a megválaszolására ki lehetne illetékesebb, mint maga a A MEKH /Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal/.
Azon kívül, hogy észben kell tartani a kifizetések esedékességét, a szolgáltató többféle figyelmeztetést is küld a fogyasztónak, mielőtt a szolgáltatást kikapcsolná. Vegyük sorba a legfontosabb tudnivalókat:
– Az esedékes fizetési kötelezettség elmulasztása után még 60 napig törleszthetjük a tartozást, csak ezután korlátozzák a szolgáltatást
– Mindenki kerülhet nehéz anyagi helyzetbe. Ebben az esetben fizetési nehézségekre hivatkozva kérelmezni lehet a részletfizetést vagy lehet kérni haladékot.
– Soha nem egyik pillanatról a másikra történik a szolgáltatás kikapcsolása. Ezt a drasztikus lépést két értesítés előzi meg, amit csak abban az esetben kapunk meg, ha a szolgáltató ismeri a pontos elérhetőségünket. Ennek hiányában hiába a jó szándék, a figyelmeztetés nem ér célba.
– Ha mégis megtörténik, hogy felhívást kapunk a szolgáltatás lehetséges szüneteltetéséről, két dolgot tehetünk. Minél hamarabb fizessük be a tartozást, majd vegyük fel a kapcsolatot a szolgáltatóval, és igazoljuk, hogy a befizetés megtörtént. Így elkerülhető, hogy a már befizetett, de könyvelésre még nem került összeg miatt megtörténjen a kikapcsolás.
És ha mégis bekövetkezik a legrosszabb, és megtörténik a kikapcsolás, akkor a következőket tehetjük.
– Amennyiben jogszerűtlennek véljük az eljárást, forduljunk először a szolgáltatóhoz.
– Ha vitát nem tudjuk rendezni, kezdeményezhetünk fogyasztóvédelmi eljárást is a területileg illetékes megyei kormányhivatal járási hivatalánál.

Egy kis odafigyeléssel tehát sok kellemetlenségtől és felesleges utánajárástól kímélhetjük meg magunkat. Fizessük be időben a közműszámlákat és aludjunk nyugodtan!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nem megfelelő orvostechnikai eszközök behozatalát hiúsította meg, ezzel védve a hazai piacot az állampolgárok életé…