2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • Erősödött a csalásmentesség az állami gazdasági társaságoknál

Erősödött a csalásmentesség az állami gazdasági társaságoknál

A legnagyobb állami cégek döntő részénél javult az integritás-tudatos szabályozási környezet, és annak minősége. Ez szorosan összefügg a társaságok vezetőinek az elszámoltathatóság, az integritás, és az átláthatóság iránti elkötelezettségével. Az ÁSZ jelentése rámutat, hogy az állami vállalatok tekintetében a közpénzügyi helyzet jelentősen javult.

Fontos a közvagyonnal való felelős gazdálkodás

A közvagyonnal való felelős gazdálkodás magában foglalja, hogy védeni kell a vagyon állapotát és el kell számolni azzal az állam és a társadalom felé is. A köztulajdonban álló gazdasági társaságok esetén a jogszabály vezetői felelősséget is megfogalmaz azzal, hogy a mindenkori vezető köteles a belső kontrollrendszert és ennek keretében a szervezeti integritás kontrollokat kialakítani és működtetni. Az ÁSZ ellenőrzése hozzájárult ahhoz, hogy az állami tulajdonú gazdasági társaságok a jogszabályi előírások szerint alakítsák ki gazdálkodásuk szabályozási kereteit. Az ellenőrzés a kockázatok feltárásával támogatást nyújtott ezen szervezetek számára az integritás alapú, átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználás megvalósításában.

 

 

Pozitív változások indultak el

Az Állami Számvevőszék megállapította, hogy a korrupciós kockázatokkal szembeni ellenálló képesség alapvető feltételeinek kialakítását 35 társaság már biztosította a 2020-ban. 20 gazdasági társaság a gazdálkodás alapvető szabályozási feltételeit 2020-ban még nem alakította ki, ugyanis nem rendelkezett a jogszabályban előírt számviteli szabályzatokkal, emiatt nem voltak biztosítottak a pénzügyi- és vagyongazdálkodás átláthatóságának alapvető feltételei. Ezért az Állami Számvevőszék figyelemfelhívó levéllel fordult az érintett szervezetek vezetői felé. Ezzel lehetőséget teremtett arra, hogy a cégvezetők a feltárt szabálytalanságok megszüntetésére lépéseket tehessenek. A figyelemfelhívással érintett 113 gazdasági társaság közül 111 intézkedett a hibák megszüntetéséről, így jelentősen javult a társaságoknál az integritás-tudatos szabályozási környezet. A felelős vezetői magatartást tanúsító társaságok vezetői pótolták a hiányzó szabályzatokat, emellett a tartalmi hiányosságok megszüntetése minőségi javulást eredményezett. Két állami tulajdonú gazdasági társaság esetében a felelős vezetői magatartás nem érvényesült, mivel az Állami Számvevőszék figyelemfelhívására a társaságok vezetői nem válaszoltak, és intézkedésről nem adtak tájékoztatást. Ezért az Állami Számvevőszék elnöke a feltárt hiányosságok pótlása érdekében a tulajdonosi joggyakorlókhoz fordult.

 

Miért fontos az integritás?

A szabályozások és nyilvántartások kialakításának célja nem önmagában a jogszabályi rendelkezések betartása, hanem csalásmentes gazdálkodás feltételeinek megteremtése, ezáltal az Alaptörvényben előírt átláthatóság és elszámoltathatóság, valamint a közélet tisztasága elvének érvényesítése.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek