2024. 05. 26. vasárnap

Evelin, Fülöp
1 EUR 385 HUF
1 GBP 452 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • Egészségügyi startupper a leginspirálóbb fiatal női tehetség díjának jelöltje

Egészségügyi startupper a leginspirálóbb fiatal női tehetség díjának jelöltje

Magyarország egyik legolvasottabb női portálja, a Femcafe.hu negyedik éve jutalmazza azokat az ösztönző női példaképeket, akiknek munkássága, teljesítménye és személyisége példaként szolgál a hazai közösségek számára. A 2022-es Inspiráló Nők Díj jelölőbizottságának fiatal tehetség kategória jelöltje Nagy Nelly, a My Food Protocol startup ötletgazdája és alapító tulajdonosa.

A helyes táplálkozás és a terápiás célú étrendek gyógyító-megelőző szerepe egyre nagyobb prioritást és figyelmet kap az egészségügy területén. Régóta ismert tény, hogy a táplálkozásnak döntő szerepe van az  egészség megtartásában illetve egyes betegségek esetén a gyógyításban. Nem fertőző krónikus egészségügyi kihívás esetén a szakorvosi ajánlások gyakran felhívják a figyelmet arra, hogy a kezelésben nagy jelentősége van a táplálkozási normák jelentős megváltoztatásának. Erre vonatkozó pontos útmutatásokat azonban a páciensek mégsem, vagy csak alig kapnak.

A My Food Protocol applikáció erre kíván reflekálni, áthidaló megoldásokat kínálva. Az étrendtervezésen túl vállalja az edukatív szerepet, igény szerint összeköti a pácienst terapeutájával, így a valós idejű étrendi monitorozás és utánkövetési lehetőség egyénre szabottságot biztosít a hatékonyabb gyógyulás vagy állapotjavulás érdekében. A mesterséges intelligencia alapú szoftver világviszonylatban hiánypótló szerepet tölt be azzal, hogy az étrenddel kapcsolatban felmerülő kérdésekben komplex támogató segítséget nyújt felhasználóinak.

A táplálkozástudományi irányelveknek megfelelő minőségi termelők és tiszta alapanyagú élelmiszer előállító helyek folyton frissülő, országos listáját biztosítja a minőségi alapanyagok beszerzéséhez. Ugyanígy lokalizáltan jeleníti meg azokat a szállás- és vendéglátóhelyeket, ahol az adott terápiás étrend biztosított lehet. Szakorvosi ajánlóval is rendelkezik, és a táplálék-kiegészítők káoszában is irányt mutat, hogy kompromisszumok nélkül, magas hatóanyag tartalmú, bizonyítottan jól felszívódó formájú termékekhez juthassunk szükség esetén.

Az applikáció ez év decemberében válik elérhetővé páciensek és szakemberek számára hazánkban. A projekt katalizátorát egy súlyos rákbetegségben majdnem elveszített édesanya felépüléséért való küzdelem adta, akinek újra egészségessé válása a fejlesztés alatt álló kódrészletek és tanuló algoritmusok mozgatórugájává vált. Kiemelkedő az is, amit maga az ötletgazda alapító oszt meg bemutatkozójában, hogy „a nők jelenléte az informatika világában mindössze 8-10%-ot tesz ki. Ez az arány még tovább csökken, ha egészségügyi informatikáról, tovább bontva azt, mesterséges intelligencia alapú fejlesztésekről van szó, méghozzá vezető szerepkörben az IKT szektoron belül.” A My Food Protocol a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő inkubációs programján keresztül szerzett befektetést.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek