2023. 03. 22. szerda

Beáta, Izolda, Lea
1 EUR 389 HUF
1 GBP 442 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • DK: Egyetértünk a szakszervezetekkel a kötelező oltás ügyében

DK: Egyetértünk a szakszervezetekkel a kötelező oltás ügyében

A kormány úgy döntött, hogy a továbbiakban sem a politikai, sem a szakmai felelősséget nem kívánja viselni a járványkezelésért, ezért úgy határozott, hogy a munkáltatóknak kell eldönteniük, kötelezővé teszik-e dolgozóiknak a koronavírus elleni oltást.
A kormány most úgy tesz, mintha egy járványügyi döntést nem neki kellene meghoznia, és azt ki lehetne szervezni a munkáltatóknak, holott a cégek nem járványügyi alapon, hanem saját gazdasági érdekeik alapján fognak ebben dönteni. Azt, hogy kötelezővé teszik-e az oltást a dolgozóiknak, nem az fogja eldönteni, hogy ezt járványügyileg szükségesnek tartják-e, hanem többek között az, hogy készültek-e átmeneti leállásra, vagy esetleg leépítésre. Nem véletlen, hogy nincs ma Magyarországon olyan szakszervezet, amely ezt a döntést támogatná.

A Demokratikus Koalíció egyetért a szakszervezetekkel, csak felelősséghárításra és a munkavállalók kiszolgáltatására jó a munkáltatók által kötelezővé tehető oltás. A DK szerint a kormány kétségbeesetten próbál menekülni a negyedik hullám kezelésével járó járványszakmai és politikai felelősségtől, holott kormányzati feladat lenne annak a meghatározása, hogy mely iparágakban és szektorokban lenne a dolgozók beoltása járványügyi szempontból elengedhetetlen.

Kordás László

A DK szakszervezeti szakpolitikusa, a Magyar Szakszervezeti Szövetség volt elnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek