2024. 05. 26. vasárnap

Evelin, Fülöp
1 EUR 385 HUF
1 GBP 452 HUF

Bodnár Zoltán reagálása az MNB kamatdöntésére

 
A  Monetáris Tanács mai kamatdöntésével megtört a jegybank antiinflációs  elkötelezettsége.  A magyar jegybank a jelek szerint nem tudott vagy nem akart tovább ellenállni az Orbán-kormány hónapok óta tartó agresszív politikai nyomásának, és 100 bázisponttal a piaci várakozásokat is meghaladó mértékben 18%-ról 17%-ra csökkentette az irányadó kamatot. 
A világgazdaságban kétségtelenül kedvező folyamatok indultak el az elmúlt hónapokban, jelentősen csökkent például az energiahordozók világpiaci ára, bár ebből a magyar emberek semmit sem érzékelhetnek a tavaly méregdrágán vásárolt orosz gáz miatt. Az amerikai és az európai központi bank azonban változatlanul szigorítja a monetáris feltételeket, jóllehet az ott mért infláció tavaly ősz óta folyamatosan csökken.
Az Európa-bajnok orbáni infláció belső okai azonban változatlanul fennállnak, a kormány fiskális alkoholizmusával, a fékevesztett költekezéssel az idei évre tervezett költségvetési hiány 80%-át már áprilisban elérték, és az Orbán-kormány intézkedései folyamatosan rontják a jegybank antiinflációs lépéseinek hatékonyságát. A fogyasztói árindex áprilisi csökkenése alig haladja meg a tavalyi bázis növekedésének mértékét.
Az idő előtti kamatcsökkentéssel a Magyar Nemzeti Bank ismét jelentős kockázatot vállalt nemcsak az infláció mielőbbi letörését, de a forintárfolyam stabilitását is veszélyeztetve a mai döntéssel.
Az eddig is nyilvánvaló volt, hogy az Orbán-kormány számára nem az infláció letörése, hanem a gazdasági növekedés az elsődleges cél, aggodalomra adhat okot azonban az, ha a Matolcsy-vezette jegybank is támogatja ezt a zsákutcás gazdaságpolitikát.
Bodnár Zoltán
Árnyék-pénzügyminiszter 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek