2024. 04. 21. vasárnap

Konrád
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

XXXIII. Szüreti nap Kisgyőrben

Szüreti napok vannak Kisgyőrben, ma és holnap. Harminchárom éve mindig egy szép szeptemberi hétvégén. Evés, ivás, mulatás, ünneplés, programok sokasága. Miért látogat ide évről – évre oly sok vendég? Miért más mégis a Kisgyőriek rendezvénye, mint oly sok az országban?

Nem csupán annak okán, hogy itt ilyenkor a kútból is bor folyik…, bár ez is érdekes színfolt, hanem,mert itt az értékek dominálnak. Ez nem túlzó, vagy elfogult kijelentés. A műsor, a programok nem arról szólnak, hogy nevesebb művészeink letudják itt a napi hatodik haknijukat, vagy „celebek” mutogatják magukat jó pénzért, hanem arról, hogy helyi vagy távolabbi népzenészek, néptánc csoportok lépnek föl, meghívják a testvér települések hagyományőrzőit, közös énekléssel, tánccal ünnepel kicsi és nagy. Nem arról szól a rendezvény, hogy a helyesen beszélni sem igazán tudó műsorvezető, sekélyes vicceivel, kevéske humorral szeretné túlszárnyalni a fellépő művészeket, vagy hogy kínai bóvlit árusítanak a pavilonokban, hanem arról, hogy csak igazi kézműves tárgyakat láthat, s vásárolhat az idelátogató vendég.

Ez nem csak azon múlik, hogy Kékedi László polgármester, maga is népi iparművész, s az MMA tagja, hanem azon az odafigyelésen, ahogy ez a Bükkaljai település épül, szépül, gyarapodik, közös erővel. Erről szólt a polgármester mai köszöntőjében is, hiszen megújult a gyógyszertár, és a műszaki csoport 8,7 millió forintból, és a négylakásos szolgálati lakás is 4, 2 millióból. – Ezt közmunkában végeztük el, és önerőből sikerült megoldanunk. Köszöntője végén föltette a kérdést: Miért is fontos, hogy ilyen hagyományőrző, népművészeti rendezvényeink legyenek? Mert a hagyomány, a népművészet az megtartó erő. 

A rendezvényre Tállai András, az NGM miniszterhelyettese, a terület országgyűlési képviselője sem jött üres kézzel, hiszen hozta az örömhírt: 40 millió forinttal támogatják a település konyhájának, s étkezőjének felújítását.

Az ünneplés holnap is folytatódik, aki ellátogat Kisgyőrbe, az a polgármester szakszerű kalauzolásával megismerheti a falu épített, faragott örökségét.

OBE

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A putnoki Polgármester válasza
TájékoztatásPutnok Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2019. szeptember hó 30. napján tartott Képviselő-testületi ülésén állást foglalt egy …

További cikkek

Miskolc mind a 18 körzetében indít képviselőjelöltet az önkormányzati választásokon a Mi Hazánk. Jómagam képviselő- és polgármesterjelöltként is megmé…