2024. 06. 23. vasárnap

Zoltán
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF
„Szomolya mosolya” szomorkásra sikeredett

„Szomolya mosolya” szomorkásra sikeredett

„Szomolya mosolya” szomorkásra sikeredettBár az idő gyönyörű volt, s a nap melegen sütött, és még az eső sem esett, kicsit szomorkásra sikeredett a IX. Szomolyai Cseresznyefesztivál az elmúlt hét végén.

Két oka is volt ennek, ahogy Guczi István, a rövid szárú fekete cseresznye hazájának polgármestere megnyitóbeszédében mondta: – Az egyik ok az, hogy katasztrófahelyzet van a megyében, ezért mindjárt arra kérem az itt lévőket, hogy vegyük elő telefonjainkat, s tárcsázzuk a 1752-es, vagy a 1749-es számot, így segítve a rászorulóknak. A másik ok, hogy bizony a bő csapadékot hozó idő tönkretette az idei termést, s a híres cseresznyéből nem sokat látunk itt a fesztiválon sem. Tállai András államtitkár, a terület országgyűlési képviselője, pedig azzal vigasztalta a szomolyaiakat, hogy annak ellenére, hogy az Övék is az a település a térségben, ahol minden gond megtalálható : kisebbségi problémák, iskola és népesség megtartása, infrastruktúra elmaradottsága, munkahelyek hiánya, mégis nagyszerű ez az összefogás, amelynek az az eredménye, hogy kilencedik éve megrendezik a cseresznyefesztivált. Talán ez az összetartás segít most a megye egyéb árvíz sújtotta részein is.

„Szomolya mosolya” szomorkásra sikeredett

A polgármester és vendégei a megnyitón

Persze az idelátogatóknak nem volt sok idejük szomorkodni, mert a színpadon a Rece Hagyományőrző Egyesület szomolyai dalcsokrot énekelt, s egymás után pörögtek a szórakoztató programok.  Aki vásárfiát szeretett volna az is talált bőven, de a „ Cseresznyés utcában” a templom jobb oldalán a helyiek kínálták portékáikat. Fülöp Gyuláné horgolt cseresznyéi mosolyogtak ránk a tálcáról, aki szívesen kínálta a kitűzőnek is kiváló kézimunkát.

„Szomolya mosolya” szomorkásra sikeredett

Horgolt cseresznyék

Ködös Mária éppen a „strudli” tésztáját gyúrta, s tőle azt is megtudtuk, hogy a sváb ételnek is van Vállajon fesztiválja.

„Szomolya mosolya” szomorkásra sikeredett

Készül a strudli

Recept: 1 marék liszt, 1 kiskanál só, 2 tojás sárgája, 2 kanál olaj, 2 kanál tejföl, szódavíz (amennyi a nyújtáshoz kell). A hozzávalókat jól összegyúrjuk, és egy órát hagyjuk letakarva pihenni. Ezután vékonyra kinyújtjuk, krumpli pürével vékonyan megkenjük a levél felét. (A pürét előzőleg tejjel és a 2 tojás fehérjével habosra kikeverjük.) A levél másik felét ráhajtjuk a krumplis részre, majd derelyemetszővel kockákra vágjuk, és forró olajban vagy zsírban kisütjük. Krumpli helyett lehet használni túrót vagy lekvárt. No, itt persze cseresznyelekvár volt benne.

Máriától azt is megtudtuk, hogy Ők nem szomolyai születésűek, de most már sok éve itt élnek. No egyedül náluk láttunk frissen szedett cseresznyét, de mint elmondták, nagyon keservesen tudták csak leszedni ezt a keveset is, részben a sár, részben pedig amiatt, hogy már a fán is megromlik.

Megízleltük a finom cseresznyelekvárokat, s a szívesen kínált süteményeket, a cseresznyés lepény, muffin, rétes, béles, krémes minden fajtáját megtaláltuk. A helyi Egyesületek bográcsaiban babgulyás, töltött káposzta rotyogott, de volt, aki kemencében sült étkeket kínált, vagy éppen jóféle mangalica kolbászt, szalonnát, töpörtyűt.

Az egyik asztalnál Hazafiné Kovács Zsuzsa porcukrozta éppen a gusztusos süteményeket, s nem engedett tovább, amíg meg nem kóstoltuk a Boka lepényt, amelyiknek az alapja a cseresznyelekvár., s mint mondja ez az ötperces sütemény, amelyet „váratlan vendégvárónak” is ajánl.

„Szomolya mosolya” szomorkásra sikeredett

Cseresznyét rejt a béles

„Szomolya mosolya” szomorkásra sikeredett

A fazekas mester

Bekukkantottunk Kovács Emese fazekasmesterhez is, aki 28 éve készíti a szebbnél szebb kerámiáit, s természetesen a cseresznyefesztiválra  cseresznyével díszítetteket is. Aki nem kerámiával, az ízletes házi mézzel távozott, amelyből akác és vegyes virág is volt. A szomolyai Szabó család falusi kemencében sütött szomolyai rétessel, s helyi borokkal várta saját házában a vendégeket.

„Szomolya mosolya” szomorkásra sikeredett

A szomolyai festő

Az étkek mellett persze a kultúrának is helye volt a három napos fesztivál szombati napján. A Művelődés Házában kiállítást nyitottak meg, ahol Lukács Ernő helyi festő munkáit és a „Rece” terítőket is megtekinthették az érdeklődők. A szépen gondozott emlékparkban pedig „trianoni emlékművet” avattak.

Kicsi és nagy megtalálhatta a szórakozást, a cseresznyéjéről és kaptárköveiről híres településen, ahol mindenki azt remélte, hogy jövőre, a jubileumi fesztiválon cseresznyéből is bőséges lesz a kínálat.

szöveg: Orosz B. Erika – fotó:Orosz László

 

„Szomolya mosolya” szomorkásra sikeredett „Szomolya mosolya” szomorkásra sikeredett „Szomolya mosolya” szomorkásra sikeredett „Szomolya mosolya” szomorkásra sikeredett „Szomolya mosolya” szomorkásra sikeredett „Szomolya mosolya” szomorkásra sikeredett „Szomolya mosolya” szomorkásra sikeredett „Szomolya mosolya” szomorkásra sikeredett „Szomolya mosolya” szomorkásra sikeredett „Szomolya mosolya” szomorkásra sikeredett „Szomolya mosolya” szomorkásra sikeredett „Szomolya mosolya” szomorkásra sikeredett „Szomolya mosolya” szomorkásra sikeredett „Szomolya mosolya” szomorkásra sikeredett „Szomolya mosolya” szomorkásra sikeredett „Szomolya mosolya” szomorkásra sikeredett „Szomolya mosolya” szomorkásra sikeredett „Szomolya mosolya” szomorkásra sikeredett „Szomolya mosolya” szomorkásra sikeredett „Szomolya mosolya” szomorkásra sikeredett „Szomolya mosolya” szomorkásra sikeredett „Szomolya mosolya” szomorkásra sikeredett „Szomolya mosolya” szomorkásra sikeredett „Szomolya mosolya” szomorkásra sikeredett „Szomolya mosolya” szomorkásra sikeredett „Szomolya mosolya” szomorkásra sikeredett „Szomolya mosolya” szomorkásra sikeredett „Szomolya mosolya” szomorkásra sikeredett „Szomolya mosolya” szomorkásra sikeredett „Szomolya mosolya” szomorkásra sikeredett „Szomolya mosolya” szomorkásra sikeredett „Szomolya mosolya” szomorkásra sikeredett „Szomolya mosolya” szomorkásra sikeredett „Szomolya mosolya” szomorkásra sikeredett „Szomolya mosolya” szomorkásra sikeredett „Szomolya mosolya” szomorkásra sikeredett „Szomolya mosolya” szomorkásra sikeredett

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A putnoki Polgármester válasza
TájékoztatásPutnok Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2019. szeptember hó 30. napján tartott Képviselő-testületi ülésén állást foglalt egy …

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…