2024. 02. 22. csütörtök

Gerzson
1 EUR 387 HUF
1 GBP 452 HUF

A józan ész diadala Boldogkőváralján

Amint arról sokan értesültek – hírportálunk is foglalkozott vele – Boldogkőváralja központjában – évtizedek óta álló – gesztenyefákat akartak kivágni pusztán azért, hogy eggyel több parkolóhely legyen.

  A falu központjában működő élelmiszerbolt új belsőt és külsőt kap és ennek folyományaként az előtte lévő terület is megújul. Ezeknek a változásoknak estek volna áldozatul a gesztenyefák, ahogyan az előző írásomban fogalmaztam a „Túlélték az első és második világháborút a kommunista rezsimet és úgy néz ki a helyzet, hogy a kapitalizmus eszméi megöli őket…”
Szerencsére a falu lakosságának hathatós közreműködésével sikerült megakadályozni és a fák időt nyertek, de úgy tűnt nem sokáig. Rengeteg szóbeszéd terjengett, hogy a fákat kivágják, volt rögtönzött közgyűlés ahol a település elöljárói a fák megmentésére szavaztak.
Facebook csoport alakult „Ezer boldogkőváraljai a fakivágások ellen”, ahol több százan tették le voksukat és tiltakoztak a fák kivágása ellen. – jelentem sikerrel!
A kecske is jól lakott és a káposzta is megmaradt és kompromisszumos megoldás született. Ugyan tényleg egy –két autóval kevesebb parkol majd a területen, de szerintem ezt a falu lakossága megbocsájtja és a fák tökéletesen illeszkednek nemcsak a település látképébe, de a felújított boltot is hangulatosabbá teszik.
Ami viszont az egész helyzetet érdekessé teszi, hogy a faluban olyan példátlan összefogás volt látható, amelyet én még sohasem tapasztaltam. Az egész történet igazi hősei a gesztenyefák,  hiszen olyan dolgokra voltak képesek amelyre nem sokan – összekovácsolták a településen élőket!
A mai kor társadalmában, ahol a rohanás, bizonytalanság a jellemző az emberek csak közvetlenül kapcsolódnak egymáshoz, szerződéses viszonyban állnak egymással. Az emberi kapcsolatok során egyre inkább meghatározóvá válik a társadalmi státusz – nos, ebben a posztmodern társadalmunkban tulajdonképpen „fityiszt” mutattunk mindennek és visszatértek azok az emberi értékek ami emberré tesz minket.
Kiálltunk egy jó cél érdekében, mert úgy éreztük, hogy a múltunk egy darabjától fosztanának meg minket.
Tiltakoztunk, mert ellentmondott minden józan észnek.
Elleneztük, mert a falu látképének kialakításához a településen élőknek joguk van beleszólni!
Bátran elmondhatjuk, hogy a szív, a hit, az összefogás  és nem utolsó sorban tehát a józan ész diadala volt…

Üveges Péter

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A putnoki Polgármester válasza
TájékoztatásPutnok Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2019. szeptember hó 30. napján tartott Képviselő-testületi ülésén állást foglalt egy …

További cikkek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nem megfelelő orvostechnikai eszközök behozatalát hiúsította meg, ezzel védve a hazai piacot az állampolgárok életé…