2024. 05. 20. hétfő

Bernát, Felícia
1 EUR 386 HUF
1 GBP 451 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • Az osztatlan közös tulajdon: mit értünk ez alatt pontosan?

Az osztatlan közös tulajdon: mit értünk ez alatt pontosan?

Osztatlan közös tulajdonúnak nevezzük az olyan ingatlant, aminek több tulajdonosa van. Főszabály szerint minden tulajdonos a tulajdoni hányada szerinti mértékben jogosult az ingatlan birtoklására és használatára egyaránt. A tulajdonjog mértéke azonban eltérhet egymástól, a legtöbb esetben nem azonosak a tulajdonrészek. Dr. Andirkó Balázs, a Dr. Andirkó Ügyvédi Iroda ügyvédjének segítségével cikkünkben ismertetjük az osztatlan közös tulajdonnal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Hogy alakulnak a szerepek a tulajdonosok között jogilag?

“A tulajdonosok tulajdonrésze lehet egyenlő, de jelentős eltérések is lehetnek azok mértékében. A tulajdonosok jogai és kötelezettségei a tulajdonrész mértékével azonosak. Ez vonatkozik a szavazati jogokra is, amennyiben valamilyen, az ingatlant érintő kérdésben dönteniük kell a tulajdonosoknak.”

Milyen szabály vonatkozik az ingatlan eladására?

“Ebben a kérdésben azt az esetet érdemes megemlíteni, amikor a tulajdonostársak közül nem mindenki szeretné eladni az ingatlant. Ilyenkor ezt a tulajdonost elővásárlási jog illeti meg. Amennyiben az elővásárlásra jogosult fél nem fogadja el az ajánlatot, amelyet az eladásról döntő tulajdonos tesz, úgy az adott tulajdoni hányad eladható egy külső vevő részére.”

Mi történik, ha a tulajdonos azonnal külső vevővel köt adásvételi szerződést?

“Ebben az esetben bíróság előtt lehet megtámadni a szerződést, ha azt az elővásárlási jog megsértésével kötötték.”

Hogyan szüntethető meg a közös tulajdon?

“Az erre vonatkozó szabályokat a Ptk. tartalmazza, amely szerint bármely tulajdonostárs kérheti a megszüntetést. Ideális esetben a felek megegyeznek, és a folyamat innentől egy adásvétellel nagyjából megegyező mértékű adminisztrációval lezárható, a közös tulajdon megszűnik.

Ha viszont a tulajdonostársak nem tudnak megegyezni a tulajdoni hányadok átruházásáról, több lehetőség is fennáll a megszüntetésre vonatkozóan. Ilyen az ingatlan természetbeni megosztása, a tulajdoni hányad megvásárlása, az ingatlan közös értékesítése, árverés vagy társasház alapítása.”

Felvehető banki hitel osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlanra?

“Igen, de ez egy komplexebb kérdés és a bankok bizonyos feltételekhez kötik. Amennyiben ez az eset áll fenn, mindenképp javasolt előzetesen alaposan utánajárni a kiválasztott banknál vagy bankoknál, hogy mik a feltételek, és mire van ehhez szükség? Leggyakrabban egy használati megállapodás elkészítése szükséges a hitelfelvételhez, fontos azonban azt tudni, hogy ehhez minden tulajdonostárs aláírására szükség van.”

Ingatlan adás-vétel vagy -ajándékozás ügyében bízna meg az ingatlanjog területén tapasztalt ügyvédet? Forduljon bizalommal a Dr. Andirkó Ügyvédi Irodához alapos, ugyanakkor költséghatékony eljárásért!/X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Gödöllőn járt Magyar Péter
Ma 14 órakor tartotta kampánybeszédét Magyar Péter. A gödöllői Főtéren több ezer érdeklődő volt. Itt a vágatlan felvétel, Illésy Márton jóvoltábó…

További cikkek

Gödöllőn járt Magyar Péter
Ma 14 órakor tartotta kampánybeszédét Magyar Péter. A gödöllői Főtéren több ezer érdeklődő volt. Itt a vágatlan felvétel, Illésy Márton jóvoltábó…