2024. 05. 22. szerda

Júlia, Rita
1 EUR 388 HUF
1 GBP 456 HUF

A Lehet Más a Politika (LMP) 54. kongresszusán jártunk

Együtt vagy külön? Érdekes okfejtés Magyarország zöld-pártjának kongresszusán

Ungár Péter az LMP társelnöke, pártja 54. kongresszusán arról beszélt, hogy az ellenzéki pártok sem értik meg a zöldpolitika fontosságát, ezért kétségei vannak afelől, hogy az LMP a jövőben az ellenzéki összefogásban  gondolkodjon.

A párt férfi társelnöke úgy látja, hogy a Fidesz  pont szembe megy a  zöldpolitikával, de az ellenzéki pártok sem folytatnak igazi és kívánatos működést a zöld ügyekben. Így a jövőbeni összefogás létjogosultságát sem látják, mivel nem akarnak a Demokratikus Koalíció (DK) zöldtagozata lenni és bírálható a Momentum környezetvédelmi politikája is. Bár Ungár Péter hangsúlyozta Magyarország zöld pártjaként az ő küldetésük érvényt szerezni annak a gyakorlatnak, hogy „a profit nem előzheti meg az embert és a természetet. Arról nem esett szó, hogy van Magyarországon egy másik, magát zöldpártként meghatározó szervezet is, a Párbeszéd, amelynek tagsága és társadalmi hatása eléggé jelentéktelen. Ungár az 1990-es rendszerváltáskori gondolkodást is ostorozta, amely szerint a külföldi tőke beáramlását mindenképpen üdvözölni kell – szerinte mára már világosan látszik, hogy a beérkező pénz nem emelte a lakosság életszínvonalát, de a környezetre jelentős mértékben káros volt a hatása.

Ezzel át is tért a jelenlegi legnagyobb környezeti károkozásra, az akkumulátor gyárak létesítésével kapcsolatos aggodalmakra.

Schmuck Erzsébet az LMP női társelnöke arról beszélt a kongresszusi megnyitón, hogy a klímaváltozást csak gyökeres fordulattal lehet kezelni és nincs zöldpolitika zöldpárt nélkül, ami indokolja, hogy az LMP-nek döntéshozó helyzetbe kellene kerülnie. Majd a társelnöknő a jelenlegi kormány bírálata mellett végzetes hibának tartja, hogy Magyarország  akkumulátor nagyhatalom legyen. A akkumulátor-gyárak hatalmas víz- és energia igényével kapcsolatban elmondta, hogy erre az irdatlan mennyiségre máshol lenne szűkség és csak a külföldi tőke érdeke, hogy ezek a termelőegységek hazánkban valóban megépüljenek. A hallgatóságot figyelmeztette, hogy ez a természetkárosító hullám könnyen a Fidesz „Bős-Nagymarosa” lehet, hiszen a dunai vízlépcsőt sokkal előkészítettebb állapotban állították le – főleg társadalmi nyomásra..

Végül: Thomas Waitz, az Európai Zöld Párt (EGP) társelnöke is felszólalt, de ezt közel sem mindenki érthette meg, mert a jelenlévők közül sokan nem tudták követni az idegen nyelvű és hosszúra nyúlt szónoklatot. Mivel szinkrontolmács nem volt az újságírókat is beleértve, a reagálásokból egyértelműen kiderült ,jó, ha a jelenlévők fele tudta követni ezt a beszédet.

Az LMP kongresszusának sajtó-nyilvános részén sok szép és érdekes, mi több karakán gondolat is elhangzott, de mintha egy kicsit elrugaszkodtak volna a realitás talajától. Ugyanis a párt csak akkor lehet eredményes, ha társadalmi bázisa ezt lehetővé teszi. Most úgy látszik, hogy mivel a legutóbbi országgyűlési választáson az ellenzéki együttműködés jelentősen alul maradt, megint az önálló indulással kacérkodik a Párt, holott matematikailag is világosan látszik, hogy az összefogásnak igazából nincs alternatívája, és az LMP hiába üzenget a többi ellenzéki pártnak, inkább a közös munka mikéntjén kellene fáradoznia. Persze ezt valóban megnehezíti a Gyurcsány vezette DK elutasítottsága. Sajnos úgy álltunk fel a megnyitó beszédek után, hogy ugyanannyi kétely maradt, mint annak előtte.

Kertész Z István

Fotó: Facebook

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni. Ma még a Nemzeti Adó- és Vámhiva…
Gödöllőn járt Magyar Péter
Ma 14 órakor tartotta kampánybeszédét Magyar Péter. A gödöllői Főtéren több ezer érdeklődő volt. Itt a vágatlan felvétel, Illésy Márton jóvoltábó…

További cikkek