2023. 03. 27. hétfő

Hajnalka
1 EUR 387 HUF
1 GBP 440 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • A füstköd-riadó tájékoztatási fokozatát rendelte el Miskolcon Veres Pál 

A füstköd-riadó tájékoztatási fokozatát rendelte el Miskolcon Veres Pál 

Az automatikus mérőállomásokon a szálló por (PM10) koncentráció túllépte a tájékoztatási küszöbértéket ezért a 306/2010. (XII.23.) Korm. rendelet és a 30/2013.(X.1.) önkormányzati rendelet alapján Veres Pál szombaton elrendelte a füstköd-riadó tájékoztatási fokozatát.

A polgármester kéri a lakosságot, vegyen részt a szmoghelyzet mérséklésében. A közlemény a légszennyezettség további romlásának megakadályozására a következőket említi:

– Ne használjuk a személyautókat (főleg a dízelüzeműeket), utazzunk közösségi közlekedéssel!

– Amennyiben lehetséges, mérsékelni kell a szilárd (szén, fa) és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát. Ha van lehetőség gázfűtésre, inkább azt használjuk!

– Száraz fát használjunk fűtésre!

– Ne égessünk hulladékot, műanyagokat!

– Kerüljük a porképződéssel járó tevékenységek végzését!

A tájékoztatási fokozat alatt tilos bármilyen nyílt téri égetés! Ennek betartatására és fokozott ellenőrzésére Veres Pál felhívta a Miskolci Önkormányzati rendészet figyelmét is.

Óvatosan a szabadban tartózkodással és a szellőztetéssel…

A levegő szennyezettsége a késő délutáni, az esti és az éjjeli órákban a legmagasabb, ekkor kerüljük a szabadban való tartózkodást, illetve a szellőztetést. A délelőtti és a kora délutáni órákban a levegő szennyezettsége általában alacsonyabb, ekkor érdemes szellőztetni, sétálni, szabadban tartózkodni – javasolja a városvezetés.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint további levegőminőség-romlás várható a következő napokban

A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagokat (például fémeket, karcinogén és mutagén anyagokat), valamint baktériumokat, vírusokat, gombákat adszorbeálnak, ezzel pedig elősegítik bejutásukat a szervezetbe.

Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a gyermekek.

A levegőminőségi adatok alakulásáról a www.levegominoseg.hu és a www.pmmonitoring.hu honlapokon tájékozódhatunk.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek