2024. 05. 20. hétfő

Bernát, Felícia
1 EUR 386 HUF
1 GBP 451 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • A DK Varga Juditot kérdezi – A korrupciós botrány óta kinevezett végrehajtók bementek Schadlhöz esküt tenni a börtönbe, vagy a mai napig törvénytelenül dolgozhatnak?

A DK Varga Juditot kérdezi – A korrupciós botrány óta kinevezett végrehajtók bementek Schadlhöz esküt tenni a börtönbe, vagy a mai napig törvénytelenül dolgozhatnak?

Egy éve derült ki, hogy korrupció és hivatali vesztegetés vádjával letartóztatták Schadl Györgyöt, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökét. Ez 2021. november 5-én történt, Schadl-t azonban azóta sem fosztották meg elnöki pozíciójától, és új elnököt sem választottak.

Miközben Schadl György a börtönben ül, számtalan új végrehajtót nevezhettek ki a végrehajtói karba. Márpedig a bírósági végrehajtásról szóló törvény úgy rendelkezik, hogy „a végrehajtó a kinevezését követő egy hónapon belül a Kar elnöke előtt esküt tesz”, ennek hiányában a végrehajtói szolgálat megszűnik. A törvény az esküt a Kar elnökének, jelen esetben Schadl György kizárólagos jogkörébe utalja, sem az alelnök, sem a titkár nem helyettesítheti.

A DK arról kérdezi Varga Judit igazságügyi minisztert: az új végrehajtók bementek a börtönbe letenni az esküjüket, vagy törvénytelenül működnek? Meglátogatták a 2021. november 5. óta börtönben ülő Schadl-t a zárkájában? Érvényes az esküjük úgy, hogy a korrupció miatt 10 év szabadságvesztésre javasolt elnök előtt esküdtek fel? Ha mégsem tettek esküt, akkor törvénytelenül működnek a végrehajtók már több mint egy éve? Törvénytelenül adják ki az utasításaikat emberek kilakoltatására? A Demokratikus Koalíció szerint mindkét esetben a Schadl-ügyben már így is nyakig benne ülő Varga Judit a felelős. Az országnak joga van tudni, hogy törvényesen működnek-e alatta a magyar végrehajtók.

Sebián-Petrovszki László

A Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője, az Igazságügyi Bizottság tagja

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Gödöllőn járt Magyar Péter
Ma 14 órakor tartotta kampánybeszédét Magyar Péter. A gödöllői Főtéren több ezer érdeklődő volt. Itt a vágatlan felvétel, Illésy Márton jóvoltábó…

További cikkek

Gödöllőn járt Magyar Péter
Ma 14 órakor tartotta kampánybeszédét Magyar Péter. A gödöllői Főtéren több ezer érdeklődő volt. Itt a vágatlan felvétel, Illésy Márton jóvoltábó…