2024. 03. 4. hétfő

Kázmér
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • A DK kezdeményezi, hogy a demokratikus ellenzéki pártok közös listán induljanak a budapesti önkormányzati választáson

A DK kezdeményezi, hogy a demokratikus ellenzéki pártok közös listán induljanak a budapesti önkormányzati választáson

Ma reggel a parlament házbizottságában a Fidesz egyértelművé tette, hogy napirendre fogja tűzi a Mi Hazánk azon javaslatát, amely listás választássá alakítaná a jövő évi budapesti önkormányzati választást.

Ezzel egyértelművé vált, hogy valójában nem a Mi Hazánk, hanem a Fidesz akarja megváltoztatni a budapesti választást, hiszen a Fidesz ellenzéki javaslatot egyébként soha nem vesz napirendre. A Mi Hazánk csak a szokásos Fidesz-stróman szerepet játszotta el ebben.

A Fidesz tehát a választás előtt alig több mint fél évvel, a szabályok átírásával akarná mérsékelni a borítékolható budapesti önkormányzati vereségét. A módosítás gyakorlatilag az országgyűlési választáson alkalmazott szabályokat ülteti át a budapesti önkormányzati választásra. Ezek értelmében ha az ellenzéki pártok közös főpolgármester-jelöltet kívánnak indítani, akkor közös listát is kell állítaniuk. Ha nincs közös lista, akkor nem lehet az ellenzéknek közös főpolgármester-jelöltje sem.

A Demokratikus Koalíció ezért kezdeményezi, hogy a demokratikus ellenzéki pártok közös listán induljanak a budapesti önkormányzati választáson. Ez elengedhetetlen egyrészt ahhoz, hogy Karácsony Gergely az ellenzék közös főpolgármester-jelöltje legyen és győzni tudjon jövő júniusban, másrészt a közgyűlési többség is csak így biztosítható. Tudjuk a feladatunkat és soha nem tévesztjük szem elől a célunkat, a Fidesz legyőzését. Ezért készen állunk összefogni és közös listát indítani a demokratikus ellenzéki pártokkal a budapesti önkormányzati választáson.

Kálmán Olga
A DK frakciószóvivője 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hadüzenet összefogással
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2023 nyarán alakított munkacsoportot az illegális dohánykereskedelemmel szemben. A legújabb intézkedés részeként a …