2023. 03. 22. szerda

Beáta, Izolda, Lea
1 EUR 389 HUF
1 GBP 442 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • A DK a házbizottságban kérte számon Kövér Lászlót az országgyűlési képviselők szólásszabadságának megsértése miatt – A DK a jövőben is törvénytelennek fogja nevezni a kormányt az országgyűlésben 

A DK a házbizottságban kérte számon Kövér Lászlót az országgyűlési képviselők szólásszabadságának megsértése miatt – A DK a jövőben is törvénytelennek fogja nevezni a kormányt az országgyűlésben 

A parlament mai házbizottsági ülésén a DK számonkérte Kövér Lászlót a hétfői ülésnapon történtekért. Miután ugyanis Gyurcsány Ferenc arról beszélt napirend előtti hozzászólásában, hogy törvénytelennek tartjuk az Orbán-kormányt, a házelnök azt mondta, “ez volt az első és utolsó olyan felszólalása, ahol törvénytelennek nevezhette a kormányt”.

Megértjük, hogy Kövér Lászlónak mindez nem tetszik, de az országgyűlési képviselőket véleményszabadság illeti meg az Országgyűlésben is, ezt pedig az Alaptörvény, a házszabály és az országgyűlési törvény is rögzíti. Kövér nemhogy nem szabhat ki büntetést egy neki nem tetsző vélemény miatt, de a szót sem veheti el ilyen okból.

A DK részéről Vadai Ágnes vett részt a mai házbizottsági ülésen, és mindezt konkrét törvényi hivatkozásokkal mondta el Kövér Lászlónak, aki azt válaszolta: ő az Országgyűlés méltóságának megsértéseként értékeli, hogy törvénytelennek nevezzük a kormányt, ez pedig tilos. A kormány azonban nem egyenlő a parlamenttel, a törvényhozás pedig a végrehajtó hatalommal, így nem igaz, amit Kövér mondott. A házelnök azt is kilátásba helyezte: büntető törvénykönyv-módosítást fog kérni a Fidesztől, hogy a „törvénytelen kormány” kifejezés számítson az alkotmányos rend megdöntésére irányuló kísérletnek. A DK senki kedvéért nem fog öncenzúrát gyakorolni: nagyon sok felszólalásban el fogjuk mondani, hogy törvénytelennek tartjuk a kormányt, és szerintünk az Orbán-rendszer után feles többséggel is el kell törölni a Fidesz hatalmának bebetonozására született alaptörvényt.

Kálmán Olga 

A DK frakciószóvivője

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek