2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • Gyöngyösi Márton levele Novák Katalinnak, Magyarország köztársasági elnökének

Gyöngyösi Márton levele Novák Katalinnak, Magyarország köztársasági elnökének

✉️ Levél Novák Katalinnak, Magyarország köztársasági elnökének

Tisztelt Elnök Asszony!

Engedje meg, hogy ezúton gratuláljak beiktatásához a köztársasági elnöki tisztségbe. Hazánk első számú közjogi méltóságának posztját betölteni, és a magyar nemzet egységét képviselni hatalmas feladat. Bízom benne, hogy meglesz Önben a kitartás és az erő ehhez a nem mindennapi kihíváshoz.

A fent említett derűlátásomra az elmúlt napokban újonnan beiktatott köztársasági elnökként tett első megnyilatkozásai adnak okot, hiszen azt mutatták: elszakadva korábbi, pártpolitikusi tevékenységétől képes a nemzet egységének érdekében saját, akár a kormányétól eltérő hangot képviselni.

Magyarország köztársasági elnökei közül többen is kiemelt fontosságúnak tartották környezetünk védelmét: az Ön elődei közül Sólyom László és Áder János is rendszeresen hangot adott a környezetvédelem fontosságának. Bízom benne, hogy Ön is ennek az örökségnek a szellemében fogja majd végezni munkáját, annál is inkább, hiszen ezen levelemnek egy igen szomorú aktualitása is van.

Ez pedig Magyarország folyóinak szennyezése szomszédaink részéről: Szlovákiából az elmúlt hónapok során a Sajót érte ökológiai katasztrófának nevezhető szennyezés, míg Romániából a Szamosba és a Tiszába kerül óriási mennyiségű hulladék az ottani hulladékgazdálkodás teljes hiánya okán.

Éppen ezért kiemelten fontosnak tartom, hogy hétvégi, erdélyi látogatása alkalmával – amennyire feszes napirendje engedi – próbáljon meg tenni ennek a szomorú állapotnak a megszüntetése érdekében. A Kárpát-medence vízkincsének megőrzése nemzetek felett álló kérdés, amelyben meggyőződésem, hogy a román félnek is fel kell ismernie érdekeltségét – különös tekintettel arra, hogy Románia környezetvédelmi és vízügyi miniszteri tisztségét egy magyar nemzetiségű, RMDSZ-es politikus, Tánczos Barna tölti be.

Bízom benne, hogy a hazánkat kormányzó Fidesz és az RMDSZ közötti kiemelkedő szintű politikai kapcsolatok segítenek abban, hogy köztársasági elnökként Tánczos miniszter úr figyelmét ráirányítsa a vizeink tisztaságának megőrzése ügyének pártok felett álló fontosságára.

Egyúttal szeretném ezúton is felajánlani segítségemet abban, hogy a folyószennyezést közös erővel megállítsuk. A következő hetekben egyeztetni fogok a témáról a felelős európai biztossal – örömömre szolgálna, ha ebben a fontos kérdésben Elnök asszonnyal is lehetőségem nyílna személyesen beszélni.

Megtisztelő válaszát várva engedje meg, hogy még egyszer gratuláljak, és munkájához jó egészséget, és sok sikert kívánjak.

Tisztelettel:

Gyöngyösi Márton

Európai parlamenti képviselő

Brüsszel, 2022. május 18.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek