2021. 10. 17. vasárnap

Hedvig
1 EUR 360 HUF
1 GBP 426 HUF

Visszakerült helyére a Limpiászi kereszt

Befejeződött a tavaly megsérült Limpiászi kereszt helyreállítása Lillafüreden. 2014 tavaszán egy viharban egy fenyőfa dőlt rá, és kitört a hosszú évtizedek időjárási viszontagságai miatt megkorhadt fája.

A keresztet egy közelben nevelkedett tölgy fájából ácsoltatta újra az ÉSZAKERDŐ Zrt., és az esés következtében megsérült fém Krisztus-testet is restaurálták. A keresztet egy speciális acélkeretbe helyezték, amelyet a római katolikus egyház és önkéntesek felajánlásából készíttettek el – számolt be az elvégzett munkáról Tajnai Róbert, az ÉSZAKERDŐ Zrt. Lillafüredi Erdészetének igazgatója.   

A Bükk egyik legismertebb kegyhelye, a Limpiászi feszület elnevezésű tábori oltár Lillafüreden, a Mária sétányon található. A kegyhely az 1920-as évek végén épült, eredetileg itt ért véget a sétány. Nevét a középen álló keresztről kapta, melynek korpusza másolat. Annak fából faragott eredetije az észak-spanyolországi Limpias nevű település templomában van, s a XVII. század második felében készítette egy Pedro de Mena nevű andalúz szobrász. A lillafüredi oltárnál az 1930-as években tavasztól őszig vasárnapi miséket tartottak, és időnként hangversenyeket is rendeztek.  

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Te mennyit pazarolsz? A Nébih ismét elkészíti a magyar háztartások élelmiszerhulladék-körképét  A 2016-os és 2019-es felméréseket követően idén ism…

További cikkek

Egy szolgálaton kívüli miskolci rendőr észlelése alapján állították elő a diósgyőri egyenruhások azt a sofőrt, aki egy zebrán kis híján elgázolt egy g…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum