2024. 10. 21. hétfő

Orsolya
1 EUR 400 HUF
1 GBP 481 HUF
Kezdőlap » Hírek » Zöld-Hírek » Ünnepeljük a Víz Világnapját

Ünnepeljük a Víz Világnapját

A Magyar Hidrológiai Társaság Borsodi Területi Szervezet által a 2015. évi Víz Világnapja alkalmából kiírt pályázatok

A VÍZ VILÁGNAPJÁnak megünneplését az 1992. évi Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték, ezt követően az ENSZ március 22-ét nyilvánította e nappá, felhívva a kormányok, szervezetek és magánszemélyek figyelmét a víz fontos szerepére életünkben. Cél, hogy óvjuk, védjük környezetünket, s ezen belül a Föld vízkészletét.

Az MHT Borsodi Területi Szervezete a Víz Világnapját évek óta előadóüléssel, úszóversennyel és több korcsoportnak szóló pályázati felhívásokkal ünnepli meg.  

A pályázati felhívások célja az óvodáskortól kezdve egészen a felnőtt korosztály megszólítása, a víz fontosságának megismertetése, az ilyen irányú tudás elmélyítése, a szakmai elhivatottság erősítése.

A 2015. évi Víz Világnapja alkalmából az alábbi pályázatok kerültek meghirdetésre:
1.    A Miskolci Könyves Kálmán Általános Iskola és AMI Kaffka Margit Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Tagiskolája az MHT Borsodi Területi Szervezet megbízásából rajzpályázatot írt ki óvodások és általános iskolások részére.
2.    A középiskolásoknak 3 kategóriában lehetett pályázni: Dolgozat-, Makett-, Kisfilm készítés
3.    A felsőfokú képzésben részt vevő hallgatóknak szakmai dolgozat készítésére nyílt pályázati lehetőség.
4.    A Hidrológiai Társaság és a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara több korosztály részére fotóposzter pályázatot is hirdetett.

ÓVODÁS ÉS ÁLTALÁNOS ISKOLÁS KORCSOPORTOK

Óvodások és általános iskolások részére a meghirdetett pályázat a tavak, folyók, tengerek világának bemutatása mellett különböző irodalmi művek rajzi- és festmény ábrázolására szólt (mint pld.: Tamkó Sirató Károly: Dal a tóról; Hegedűs Ilona: A tintahal meséje; Lehoczky János: A vizek fohásza; valamint A három hajós meséje).

A Víz Világnapja alkalmából szervezett rajzpályázatra ebben az évben is számos alkotás érkezett: 6 óvodából, és 12 iskolából összesen 210 db.

A technikák közül leginkább az egyedi grafika: a színes ceruza, a pasztell, valamint a vízfesték volt a legnépszerűbb. Idén is a víz volt a téma, amit azzal próbáltak a szervezők érdekesebbé tenni, hogy az általános iskolásoknak lehetőségük nyíljon az illusztrációra.
Olyan versek, mesék kerültek kiválasztásra, amiben a pályázók saját ötletüket, érzésüket, egyéni hangulatukat ki tudják fejezni színekkel, formákkal. A kisgyermekek, óvodások ennél tágabb teret kaptak, szabadon játszhattak a témákkal.
Az értékelés során a leglényegesebb szempont a gondolat volt, amit a kép alkotója mondani, kifejezni, megörökíteni akart. A zsűri 16 nyertes pályaművet választott ki a több mint kétszáz alkotásból, ami díjazásra is került.
Külön kiemelve, intézményi díjat kapott az az óvoda és általános iskola, amelyek a pályázati felhívásra a legtöbb pályamunkát készítették. Az intézményi díj célja a gyerekek lelkesedésének, ill. felkészítő óvónők, pedagógusok elhivatottságának elismerése.   
KÖZÉPISKOLÁS KORCSOPORT:

A középiskolás tanulók az Észak-magyarországi vizekhez kötődő természeti, kulturális nevezetességek, a vízenergia felhasználása, valamint a víz természeti hangjainak ábrázolásában nyújthattak be pályamunkát dolgozat, makett és kisfilm elkészítésével.
A pályázati felhívás 27 db miskolci középiskolának került kiküldésre.

A dolgozat kategóriában 4 db pályamunka, a makett kategóriában 3 db pályamű, a kisfilm kategóriában 2 db felvétel érkezett be a megadott határidőig.

A pályázatok készítésében 5 középiskola vett részt:
–    Szemere Bertalan Szakközépiskola;
–    Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakközépiskola;
–    Miskolci Fazola Henrik Szakképző Iskola;
–    Miskolci Baross Gábor Közlekedési és Postaforgalmi Szakközépiskola;
–    Kós Károly Építőipari Szakközépiskola.

A dolgozatok elbírálását az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság dolgozói végezték. A bírálati szempontok között a szakmai tartalom mellett szerepelt az önálló munka és a formai kidolgozottság is.

A maketteknél kitétel volt, hogy újrahasznosított, környezetbarát anyagból készüljön. Mindhárom makett a tanulók ötletgazdagságát bizonyítja. A makettek ki lettek állítva a ÉMVIZIG székházában, ahol szavazni lehetett azokra. A mintegy 100 db leadott szavazat alapján lettek a helyezések megállapítva.

A kisfilm kategóriával a szervezők szintén a középiskolások fantáziáját szerették volna megmozgatni. Nem a profi minőség volt a cél, hanem a vízzel való „kapcsolat” megörökítése.
Ebben a kategóriában a vártnál kevesebb pályamunka érkezett, de azok színvonalasak voltak. Mindkét beadott kisfilm eltérő szemlélete és az összehasonlítás nehézsége elismerésben részesül.

A óvodások és általános iskolások, valamint a középiskolások által készített pályamunkák eredményhirdetése 2015. március 19-én 14.00 órától lesz az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság székházában (Miskolc, Vörösmarty u. 77., II. emeleti tárgyaló), a díjakat 2015. március 19-én a MHT Borsodi Területi Szervezetének elnökétől.

A FELSŐFOKÚ KÉPZÉSBEN LÉVŐ HALLGATÓK szakmai pályázatának, illetve a fotóposzter pályázat eredményhirdetésére 2015. március 23-án, Kazincbarcikán kerül sor az MHT Borsodi Területi Szervezete, a BorsodChem Zrt. és az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság által közösen tartott ünnepségen.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Facebook

Időjárás

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp