2024. 06. 30. vasárnap

Pál
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF

Túra Szarvaskőn

A SZARVASKŐI ÖKO-PARK® TÚRÁT 2012. május 12-én (szombaton) 5. alkalommal rendezik meg, azzal a céllal, hogy az Észak-magyarországi régió turisztikai, kulturális fejlődését, a saját élményen alapuló környezettudatos gondolkodás kialakulását, a természetjárást előmozdítsák. A túrát minden természetet kedvelő érdeklődő számára, szervezett keretek között kívánják elérhetővé tenni.
A túra megrendezésére 10, 25, 50, 70  , 85  km-es nappali gyalogos távokon, illetve 35 km-es terep és 70, 110 km-es országúti kerékpáros távokon kerül sor. Este 20.00 órakor indítjuk 15 km-es éjszakai túránkat, melyet ajánlunk mindenkinek, akik éreznek magunkban kellő kitartást és bátorságot. A legkitartóbbak a nappali távot, ily módon akár 100 km-re egészíthetik ki.

A rendezvény több települést és a Bükk-hegység számtalan csodás látnivalóját öleli fel. A túraverseny kiinduló és végpontja a szarvaskői Öko-Park Panzió, Kemping és Kalandpark.
Szarvaskő Egertől 10 km-re fekszik, személygépkocsival a 25-ös főúton, illetve autóbusszal és vasúttal is egyaránt jól megközelíthető..

A rendezvény napján az Öko-Park® területén felállított rajthely reggel 6.00 órától 12.00 óráig tart nyitva az egyes távoknak megfelelően. Az indulók részletes leírást kapnak az útvonalról, kitérve abban a természeti látnivalókra, illetve a kulturális értékekre, melyeket a túra során módjukban áll megtekinteni. A megadott útvonalak több ellenőrző pontot érintenek, ahol frissítőt, gyümölcsöt, élelmet, csokoládét biztosítunk. A rajt egyben a cél is, így minden résztvevőt idevárunk vissza, ahol kívánság szerint meleg étkezést biztosítunk.
A túra különlegessége, hogy a résztvevők számára a Bükk nyújtotta természeti kincsek mellett, több kulturális látnivaló megtekintését is lehetővé teszi. A természeti kincsek között mindenképpen meg kell említeni a Bükk köveit, melyeket a túra érint, illetve az Őserdőt, mely mellett az útvonal elhalad, de említést érdemelnek az itt található védett növények is. Kulturális látnivalók például a Szarvaskői várrom, mely valamikor Eger elővára volt, a Gilitka kápolna, a Bélháromkúti Apátság, a Szilvásvárad fölött található Mária bánya – melyből többek között a vasércet Fazola Henrik műhelyébe szállították, Szilvásváradon a Szabadtéri Erdei Múzeum, vagy az Istállós-kői Ősemberbarlang. A leírtak mellett fontos részlet az is, hogy az útvonal egy része az Országos Kék Túra útvonalát érinti, így ennek egy szakasza is teljesíthető. A helység, illetve a régió egyik jelentős vonzereje a csodálatos környezet. Szeretnék az ideérkezők számára a kultúrtörténeti és turisztikai nevezetességeket, és látnivalókat megmutatni, felhívni a figyelmet azokra a csodákra, amelyek csak gyalogosan közelíthetők meg, ezzel is hozzájárulva a természetjárás népszerűsítéséhez.

A túrát egyedivé teszi, hogy minden érdeklődő számára – akár versenyző, akár kísérő – komplex, egész napos aktív szabadidő eltöltésére alkalmas programot kínálnak. Itt kell megemlítenem a falmászást, sziklamászást, kalandparkot illetve az érintett emlékhelyek ismertetését célzó programot. A túra kísérő programjai mindenki számára lehetőséget biztosítanak arra, hogy próbára tegye magát, illetve ismereteit bővíthesse. A legkisebbeknek pedig a fajátszótér, illetve más kültéri játékok biztosítanak szórakozási lehetőséget.
A túra megrendezésével egyik jelentős célunk a természetvédelem, a környezettudatos, felelős gondolkodás kialakítása, terjesztése. Ezért természetesen mindent megteszünk azért, hogy környezetünket rendezvényünkkel ne károsítsák.
A célban a résztvevők rendezett körülmények között tudnak étkezni, pihenni, esetleg tisztálkodni – abban az esetben is, ha nem maradnak éjszakára.

Programjukra a környezettel harmóniát kereső családokat, egyéneket várják, az ország minden területéről. A célcsoport tagjai közé kerültek továbbá a különböző iskolás csoportok, az általánostól a főiskolás korosztályig. Az általános iskolásokra külön hangsúlyt fektetünk, hiszen náluk bír legnagyobb jelentőséggel az általunk nyújtott minta, ezért az iskolák között külön versenyt hirdetünk. A versenyben minden iskola részt vesz, aki képviselteti magát. Minden tanuló, szülő, pedagógus 1 pontot ér – útvonaltól és szakágtól függetlenül -, a legnagyobb számban képviselt iskola nyeri el egy év időtartamra vándorserlegünket.

Kiemelt cél, hogy felhívják a figyelmet a sport és a környezetvédelem kapcsolatára , bevonjuk a résztvevőket és a kísérőket az ÖKO-PARK TELJESÍTMÉNYTÚRA  KÖRNYEZETTUDATOS LEBONYOLÍTÁSÁBA és ezáltal MINÉL KISEBB ÖKOLÓGIAI-LÁBNYOMOT HAGYJANAK maguk után!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek