2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
Tisza-tavi Ökocentrum – „a természet élménytára”

Tisza-tavi Ökocentrum – „a természet élménytára”

Tisza-tavi Ökocentrum – „a természet élménytára”A Tisza-tó – „Magyarország ökoturisztikai szigete” – státuszához méltó attrakcióval gazdagodik. A Tisza-tó vendégfogadó központjának is tekinthető Ökocentrum 4 szinten, 2600 m2-en mutatja majd be a Tisza-tó és a Tisza-völgy eddig rejtett természeti csodáit. A létesítmény fő attrakciója Európa legnagyobb édesvízi akváriuma lesz, mely egyben hazánk első őshonos fajokat bemutató vízi állatkertje is. Ez a 726.000 liter össztérfogatú akvárium rendszer nem csak méretében, hanem komplexitásában is egyedi lesz. Itt nem csak halakat és kétéltűeket láthatnak a látogatók, hanem a Tisza-völgyben megtalálható élőhelyek, mint mini ökoszisztémák jelennek meg. Ennek lényege, hogy a tudományos igénnyel kidolgozott természetszerű diorámák között több, egymásra hatással lévő faj, akár teljes táplálékláncok (egysejtűek, növények, puhatestűek, halak, madarak) élhet együtt és figyelhető meg. Összességében több mint 60 féle hazai hal mellett, 14 kétéltű- és 13 hüllőfaj, valamint madarak, emlősök és vízinövények garantálják a bőséges látnivalót.

A kiállítás leglátványosabb attrakciójánál üvegalagúton juthat a látogató a 4 méteres vízszint alá, ahol a több mint fél millió liternyi vízben csodálhatjuk meg a termetes, 1,5-2 méteres vizákat a hazánkban egykoron honos tokféléket. Az óriások társaságában több száz hal, a maga természetes élőhelyét megtalálva, hol gyökerek közt megbújva, másutt rajokba verődve, vízközt keresi táplálékát.

Az akvárium mellett 3D-s vetítőterem, egyedi megjelenítésű tematikus kiállítások, konferenciaterem és a térségi szervezetek irodái is megtalálhatóak lesznek az épületben, de akár „madártávlatból” is megmerhetjük hazánk második legnagyobb tavát a földszinti terem közepén kialakított 80 m²-es Tisza-tó diorámát körbejárva.

Az épületet körülvevő több hektáros park további különleges látnivalókkal ejti majd ámulatba a látogatókat: a szabadtéri terráriumokból messzire hallatszik majd a tavi békák és unkák kórusa, az épület körül a természetszerűen kialakított, üvegfallal leválasztott mesterséges tavak partján vízimadár kolóniák fészkelése és táplálkozása lesz megfigyelhető, a néprajzi értékek megismertetésére pedig a halász skanzen nyújt bepillantást a magyarság egyik ősi mesterségének történetébe.

Bivalydagonyázó, jégmadár les, szitakötő kert, vízi játszótér, fűz labirintus, vagy egy igazi csónakos kalandtúra a Tisza-tó zeg-zugos vízi ösvényein és még számtalan meglepetés készül az ide látogatók számára. Az Ökocentrumhoz kapcsolódóan akadálymentes horgászhelyek is készülnek, valamint 12 db GPS készülék segítségével végigjárható túraútvonal is kialakításra kerül.

A 2,2 milliárd forint összértékű projekt 1,9 milliárd támogatással Poroszló Község Önkormányzata, valamint a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság összefogásában valósul meg.

Az Ökocentrum tervezett átadása 2011. június 30, mikortól Tisza völgy és a Tisza-tó jellegzetes vízi- és vízparti életközösségeit bemutató élmény- és oktató parkja szeretettel várja a kiránduló, üdülő vendégeket, a tananyag elsajátítását közvetlen tapasztalatszerzéssel segíteni szándékozó iskolásokat.

A létesítmény a tervek szerint 2016-ban már 200.000 látogatót fog különleges természeti élményhez juttatni, s 20 főnek biztosít folyamatos munkát.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…