2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Természetes állapotukban őrzik meg a Bükki barlangokat

Megakadályozzák a cseppköveket jelentősen károsító barlangi lámpaflóra terjedését a Szent István-barlangban. A természeti képződményeket pusztító növényeknek a nagy hő-, és erős fénykibocsátású lámpák teremtenek kedvező életfeltételeket. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság ezen káros folyamat megállítása érdekében korszerű LED-es fényforrásokra cseréli a régieket. Az Igazgatóság nemcsak a fokozottan védett Szent István-barlang, hanem a Kiskőháti-zsomboly, valamint a megkülönböztetetten védett Soltész-kerti-mésztufabarlang természeti állapotának megőrzését is célul tűzte ki. A három érintett barlang rehabilitációjára EU-s KEOP források felhasználásával, 2015 februárjáig, csaknem 170 millió Ft-ot fordít a BNPI.

A Szent István-barlang világítási rendszerét 1988-89-ben építették ki. Az elmúlt 25 évben a beépített lámpatestek elavultak, ráadásul nagy mennyiségű hőt termelnek, így a hősugárzással együtt járó fénykibocsátás miatt a lámpatestek körül, valamint a nagy felületű cseppkőlefolyások, állócseppkövek és cseppkőoszlopok megvilágított felületein zöld moha- és algaszőnyeg, úgynevezett lámpaflóra alakult ki. A mohaszőnyeg nemcsak esztétikailag rombolja a látványt, hanem fizikailag is károsítja a képződményeket. A célirányos vizsgálatok, és a korábban már hasonló céllal megvalósított beruházások igazolták, hogy a speciális LED-es megvilágítás képes a lámpaflóra elterjedését teljesen megakadályozni, miközben az energiafogyasztása töredéke a korábbi, hagyományos izzókkal felszerelt rendszerekének.
A beépítésre kerülő új rendszer elsődleges eredménye az, hogy az átfogó vegyszeres kezeléssel eltávolított lámpaflóra már nem tud újból elterjedni. Azonban az új világítástechnika nemcsak a barlang természeti kincseit védi, hanem a több lámpatesttel kialakított rendszer, és a hagyományos izzók színével megegyező színhőmérséklet miatt szebb, részletgazdagabb is lesz a látványosság, miközben a korábban nem látogatható területek is bemutatásra kerülnek.
A beruházás további elemei:
1. Korszerű, huzatmentes ajtóval zárják le a Szent István – barlang mesterséges bejáratát. Ezzel nemcsak helyreállítják a természetes barlangi légkörzést, hanem biztonságos módon védik a barlangot a behatolók ellen is.
2. Denevérvédelmi szempontokat figyelembe véve lezárják a fokozottan védett Kis-Kőháti-zsombolyt. A barlangban kicserélik a denevérek őszi és tavaszi vonulását akadályozó főteácsolatot is.
3. A megkülönböztetetten védett Soltész-kerti-mésztufabarlang rehabilitációjával csökkentik az árvízveszélyt a Szent István-barlangban.


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek