2024. 06. 20. csütörtök

Rafael
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Zöld-Hírek
  • »
  • Tavaszi párzási időszak – kiszökhetnek és támadhatnak is a bezsongott házi kedvencek

Tavaszi párzási időszak – kiszökhetnek és támadhatnak is a bezsongott házi kedvencek

A házi kedvencek (kutyák – macskák) számára a tavasz egyet jelent a szaporodási időszakkal. Ilyenkor az állatok gyakran furcsán viselkednek: izegnek-mozognak, kiássák magukat a kerítésen, elszökhetnek, falkákba verődve hangoskodnak, párzási céllal akár harcba is szállhatnak egymással. Az állattartók felelősségén múlik, hogy a kóbor állatok egyébként is magas számát a felelőtlen túlszaporítással engedjük e fokozódni.

A kutyák és macskák szaglószerve sokkal fejlettebb mint az emberé, így akár kilométerekről is megérezheti a hím állat azt, hogy valahol tüzelni kezdett egy nőstény. A macskák ivarzásából a tömbházban élő lakosság csak a macskazenét érzékeli (a macskák hangosan nyávognak). A szabadjára engedett kutyák / macskák csoportosan – falkákba verődve próbálják meg egymást bepározni.

Sokan félnek a tüzelés miatt utcán kóborló állatoktól
Az Orpheus Állatvédő Egyesület állatmentő szakembereinek tapasztalata az, hogy a tüzelési időszakban nem ritka, hogy rövidebb – hosszabb időre elszöknek a kedvencként tartott állatok. Sok esetben a kószáló négylábúak komoly riadalmat keltenek az emberek körében, mert pl. utcán, falkákba verődve marakodnak össze. Sok esetben az utcára kiszökő négylábúak soha többé nem kerülnek vissza gazdáikhoz, mert gyakran mérgezés áldozatává válnak, vagy elüti őket egy jármű, vagy az erdőben a vadászok kilövik őket.

Az ember által utcára engedett kutyák gyakran haraphatnak. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetőjének tapasztalata az, hogy a kerékpáron vagy gyalogosan közlekedő ember a kutyafalkák közelében sok esetben sikoltozással vagy hadonászással próbálja távol tartani az állatokat magától. Ez nem mindig sikerül és a a falka felül kerekedhet az emberen, a kutya visszatámadhat. Egy kutya máshogy viselkedik egyedül, mint falkában. Érdemes támadó kutyacsapat esetén passzív állapotban biztonságos helyre menni (elkerülni az állatfalkát), majd segítséget kérni. Saját és a környezetünk biztonsága érdekében kerüljük el a tragédiához vezető szituációkat.

A túlszaporítás, utcára dobálás
A lakosság számára az igazi problémák az állatok ivarzása utáni hónapokban képződnek: a vemhessé vált nőstény állatok megszülik kicsinyeiket. A kóbor anyaállatok az utcán, a bokor alatt, az árokban adnak életet utódaiknak. Sűrűn előfordul, hogy az udvarban leellett kutya és cica kölyköket zacskókban, dobozokban teszik ki az emberek az út szélére. A háziállatokért minden esetben az állat tartója, azaz a gazda felel. A 2004. évi X. törvény értelmében állattartóként bűncselekményt követ el az, aki állatot elhagy, kitesz, a cselekményért letöltendő börtön is kapható.
Fotó:A felesleges szaporulatokat gyakran utcára dobálják – Orpheus Állatvédő Egyesület

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek