2024. 06. 16. vasárnap

Jusztin
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Sül menyasszony és csacsi Miskolcon

Újabb csacsi a Tanyaházban
Csokoládé színű házi szamár (Equus asinus) csikó született a Miskolci Állatkert Tanyaházában. A csikó egészséges, anyja gondosan szoptatja, ebben a hűvös időszakban leginkább benn a házban láthatják a látogatók. A szamarak karámjában lassan alig lesz szabad hely, ám lehetséges, hogy a Tanyaházban a közeljövőben újabb fiatal állatokat köszönthetünk majd!

Mint a legtöbb háziállatnál, így a házi szamárnál is többféle színezet létezik, azonban a lónál gyakran előforduló tarka foltozás náluk nagyon ritka. A vad színektől a barnán át a fehérig sokféle szamárral találkozhatunk, és pl. a fehéreknek „csóka-szemük” és világos patájuk van. Ha az éghajlat vagy az évszak szükségessé teszi, a házi szamár – a lóhoz hasonlóan – hosszabb és sűrűbb téli szőrt növeszt.

Sül menyasszony

Böki, a Miskolci Állatkert régi fehérfarkú sül (Hystrix indica) fiújának párja néhány éve betegségben elpusztult. Az elmúlt héten új menyasszony érkezett Miskolcra a csehországi Liberecből, a Jászberényi Állat és Növénykert közreműködésével. Jelenleg a kötelező karanténozási idejét tölti a Miskolci Állatkert elkülönítőjében. A tervek szerint Állatok Világnapjára  lesznek összeengedve a kifutóban, amit az állatkert dolgozói igencsak kíváncsian várnak, mert a kezes Böki és a temperamentumos öntörvényű nőstény találkozása várhatóan érdekes lesz.

Ezek a nagyra nőtt rágcsálók a Közel-Keleten és az Indiai szubkontinensen fordulnak elő, nyitott vagy világos erdős részeken, ill. mezőgazdasági területek közelében is. Közeli rokona az Afrikából jól ismert tarajos sül. A sülök tüskéiket ellenségeik elűzésére és konkrét védekezésre is használják.

2010. október 4. Állatok Világnapja, téli nyitva tartás

A Miskolci Állatkert és Kultúrpark idén is helyszínt biztosít a város iskolásai és óvodásai számára az Állatok Világnapja alkalmából megrendezésre kerülő vetélkedőnek. A Szent Ferenc nevéhez kapcsolódó október 4-i jeles nap idén hétfőre esik, ezért e napra szervezi a versenyt a Herman Ottó Általános Iskola, a Szolártsik Úti Napköziotthonos Óvoda és a Városi Pedagógiai Intézet az állatkerttel közösen. Évek óta hagyománnyá vált, hogy ekkor kerül sor a HEROSZ B.-A.-Z. Megyei Szervezete és a Miskolci  Állatkert közös „Élővilág védelméért” díjának átadására is.

Ezen a napon a gyerekek díjtalanul látogathatják az Állatkertet!

Október 4-én az állatkert átáll a téli időszak nyitvatartási rendjére, így e naptól márciusig 9 és 16 óra között várják a látogatókat. Így ez évben október első hétvégéjén nyílik utoljára lehetőségük a látogatóknak kora estébe nyúló állatkerti sétára.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek