2024. 06. 22. szombat

Paulina
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Zöld-Hírek
  • »
  • Siker: végre megkezdődhet az Illatos úti vegyianyag-telep kármentesítése

Siker: végre megkezdődhet az Illatos úti vegyianyag-telep kármentesítése

A Greenpeace üdvözli a kormányzat belátását, hogy a volt Budapesti Vegyiművek területén súlyos a helyzet, és hogy ezért azonnali intézkedéseket hoz az egykori Budapesti Vegyiművek Illatos úti telepének felszámolása érdekében.
Az intézkedések halaszthatatlanok mind tűzvédelmi, mind környezetvédelmi szempontból. A hordók elszállítása után azonban mielőbb további intézkedéseket kell tenni – esetleg európai uniós források bevonásával – a talaj és a talajvíz kritikus szennyezettségének megszüntetése érdekében.

Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője 2015. április 9-én járt a telep területénél, hogy felmérje a helyzet súlyosságát, és megállapította, hogy azonnali beavatkozás szükséges. [1]

A terület kármentesítése azért is sürgető, mert a területen korábban kiemelten veszélyes anyagokat, így többek között az 1968-ban betiltott, emberi szövetekben felhalmozódó és onnan soha ki nem ürülő DDT-t és HCH vegyületeket gyártottak, amelyek jelen lehetnek a talajban, és amelyeket szabadon hordhat a szél is. A talajvízben pedig a normál („B”) szennyezettségi határértéket akár 100 000-szeresen meghaladó mennyiségben található rákkeltő benzol, amely szintén megjelenhet a környezetben.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…