2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF

Ritka szarvasok születtek a Miskolci Állatkertben

A David-szarvas a világ egyik legritkább szarvasfaja, hiszen a szabad természetből egy évszázada teljesen eltűnt. Magyarország állatkertjei közül jelenleg csak a Miskolci Állatkertben látható ez a faj. Ráadásul a csapat április elején két borjúval gyarapodott.

Több évnyi szünetet követően tavaly szaporodtak újra a David-szarvasok a Miskolci Állatkertben, akkor egy borjú született. Az idei évben újra szarvasborjaknak örülhetnek az állatkert látogatói és munkatársai, mégpedig egyszerre kettőnek. Mindketten ugyanazon a napon, április 7-én jöttek a világra, ám más-más anyától. Egyikőjük hímnek, míg a másik nősténynek bizonyult. Az első napokban a borjak ugyan még idejük nagy részében elrejtőztek, később azonban már folyamatosan követték anyjukat és a csapatot.

A David-szarvasok párzási ideje nyár elejére esik, ezt követően mintegy 9 hónapos vemhesség után jönnek a világra a borjak. A Miskolcon élő négy szarvastehén közül idén kettő adott életet borjúnak, így nem lenne meglepetés az sem, ha a következő hetekben még további borjak születnének. Az alig kéthetes kis szarvasok egyelőre még kizárólag anyatejjel táplálkoznak, de néhány hét múlva elkezdik majd kóstolgatni a felnőttek takarmányát is. A tejről azonban közel egyéves korukig nem mondanak le.

A David-szarvas (Elaphurus davidianus) – kínai nevén milu – nevét a fajt leíró francia misszionáriusról, Armand David atyáról kapta. Kínában természetes élőhelyéről, a mocsaras erdőkből feltehetően már a 19. században eltűnt, ám ekkor még a kínai császár vadaskertjében éltek David-szarvasok. 1900 körül azonban innen is eltűnt az utolsó példánya. Ekkorra azonban már Európa néhány állatkertjébe, vadasparkjába is eljutott a faj, amely így megmenekült a teljes kihalástól. Az 1980-as években megkezdődött a faj visszatelepítése természetes élőhelyére, Kína egyes nemzeti parkjaiba. Így ma már mintegy 2000 David-szarvas él újra vadon, míg a világ állatkertjeiben a nemzetközi nyilvántartások szerint több mint 800 példánya él. A magyar állatkertek közül azonban jelenleg csak Miskolcon lehet találkozni ezzel a fajjal.

Kínában különféle legendák fűződnek a David-szarvashoz. A kínai mitológia szerint négy különböző állatfaj jellemzőit viseli magán a faj: feje olyan, mint a lóé, agancsa mint a szarvasé, patája mint a marháé, farka mint a szamáré. Az állat ugyanakkor a jó szerencse jelképe is Kínában. Ez okozhatta a vesztét is, hiszen azt tartották, hogy aki eszik a húsából, az örökéletű lesz.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Ma van a logisztika napja
Közös szakmai konferencián ünnepli a Logisztika Napját a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU)   Sajtóközlem…