2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Zöld-Hírek
  • »
  • Országos Guinness-rekordra készülnek a vizesek – Dombovári Vanda a csapvíz fogyasztására buzdít

Országos Guinness-rekordra készülnek a vizesek – Dombovári Vanda a csapvíz fogyasztására buzdít

Eddig csaknem 20 nagy és kisebb város csatlakozott már a Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz) csúcsdöntő csapatához: ők már biztosan isznak egy pohár csapvizet június 8-án, beállítva ezzel az egyszerre legtöbb csapvizet fogyasztó ember rekordját. Az akcióval egyébként arra igyekszik ráirányítani a figyelmet a MaVíz, hogy a csapvíz nem csak olcsó, és rendkívül könnyen hozzáférhető, hanem az egyik legjobban ellenőrzött élelmiszerünk is, így méltán érdemes a megbecsültségre.

 

„Magyarországon a különféle laboratóriumokban sokezer alaklommal vizsgálják át megannyi szempont alapján a vezetékes vizet, sőt, a szokásos vizsgálatokon felül – ha úgy tetszik – rajtaütésszerűen, azaz véletlenszerű mintavétellel is vizsgálódnak. Az eredmények olyannyira meggyőzőek, hogy nyugodt szívvel nevezhetjük a csapvizet az egyik legjobban ellenőrzött élelmiszerünknek.” – mondta Kurdi Viktor, a MaVíz elnöke keddi kecskeméti sajtótájékoztatóján, ahol bejelentették: már most ezrek készülnek Miskolctól Zalaegerszegig, hogy június 8-án beírják magukat a Guinness Rekordok Könyvébe.

A tájékoztatón a város nevében az akció támogatásáról biztosította a szervezőket Kecskemét alpolgármestere is. Mák Kornél oktatási és kulturális ügyekért felelős alpolgármester egyebek mellett arról is beszélt, hogy a kimutatások szerint mi, magyarok nem fogyasztunk elegendő csapvizet, holott megtalálható benne minden fontos só és ásványi anyag, amely az egészséghez nélkülözhetetlen: „A csapvíz ivására ösztönözni az embereket igen nemes feladat, hiszen országszerte a legtöbb településen – például itt, Kecskeméten is – rendkívül jó minőségű ivóvízhez jutunk. Arról nem is beszélve, hogy már iskoláskorban el kell kezdeni megértetni a gyerekkel, hogy a víz igenis kincs, és bár mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy mindig ott van elérhető közelségben, ennek ellenére meg kell becsülni. A város pedig örömmel támogat minden olyan kezdeményezést, amely jótékonyan hat az emberek gondolkodásmódjára.”

Boldogan csatlakozott az akcióhoz Dombovári Vanda televíziós műsorvezető is – életének ugyanis gyerekkora óta elválaszthatatlan része a víz, hiszen a Körösöknél nőtt fel. Az összegyűlt újságíróknak azt is elárulta, hogy üdítők helyett is inkább csapvizet iszik: „Biztosan mindenki tudja – kimondva vagy kimondatlanul -, hogy a magyar csapvíz íze kiváló, sokszor egyszerűen nem lehet betelni vele. Így vagyok ezzel én is.”

Kevéssel a Vezetékes Vízellátás Napja előtt ezreket várnak majd országszerte színes, a csapvíz fogyasztására buzdító programokkal, koncertekkel, interaktív játékokkal. Már a felkészülés heteiben érdemes figyelni a kampányt, hiszen a rekordkísérlet hivatalos Facebook-oldalán, a facebook.com/ilovecsapviz címen május 9-én elindult egy öt héten át tartó játék, amelyen a naponta feltöltött vizes videókkal kapcsolatos kérdéseket helyesen megválaszolók értékes nyereményekhez juthatnak – amelyeknek természetesen mind közük van a vízhez.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…