2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF

Nyílt levél

Tárgy: Nyílt levél az MVM Paks ll. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. által tervezett új atomerőművi blokkok környezeti hatásvizsgálati eljárásával kapcsolatban

Dr. Horváth Zoltán

Kormánymegbízott

Baranya Megyei Kormányhivatal

7623 Pécs

József A. u. 10.

Tisztelt Kormánymegbízott Úr!

Alulírott szervezetek arra kérjük, hogy Paks mellett további magyarországi helyszíneken is tartsanak közmeghallgatást a Pakson tervezett új atomerőművi blokkok környezeti hatásvizsgálati eljárása során.

A tervezett beruházás gazdasági, társadalmi, környezeti jelentősége, költségei, időtávja, a villamosenergia-rendszerre gyakorolt meghatározó hatása miatt a teljes lakosságot és a jövő generációkat is érintő ügy. A 2015. május 7-én Pakson tartott közmeghallgatás álláspontunk szerint nem tette lehetővé a teljes érintett, érdeklődő nyilvánosság részvételét az ügyben, mivel a paksi helyszín önmagában is korlátozta a részvétel lehetőségét. Szükségesnek tartjuk, hogy ne csak a hatástanulmányban meghatározott hatásterületen élők vehessenek részt a hatásvizsgálati eljárásban, hanem minden magyar állampolgár számára biztosítsák a részvételi lehetőséget.

Amellett, hogy a teljes lakosságot érintő, országos jelentőségű ügyről van szó, a környezeti hatásvizsgálat az egyetlen eljárás ahol az állampolgári részvétel lehetősége valamilyen formában biztosított, így különösen fontos, hogy a lehető legszélesebb nyilvánosságot vonják be a folyamatba. A hatóságnak és a beruházónak is érdeke, hogy minél több szempont, vélemény, kérdés fogalmazódjon meg az ügyben.

Ezért arra kérjük, hogy a nyilvánosság minél teljesebb bevonása érdekében a kilenc nemzetközi meghallgatás után Magyarországon is, Pakson felül további helyszíneken is szervezzenek közmeghallgatásokat regionális központokban, lehetőség szerint az alábbi helyszíneken: Budapest, Győr, Pécs, Szeged, Debrecen, Miskolc.

Mielőbbi válaszát köszönjük!

2015. október 27.

Tisztelettel:

Boda Zsolt, Védegylet

Bodoky Tamás, atlatszo.hu

Csehó Gábor, Csermely Környezetvédelmi Egyesület

Csikai Mária, Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ

Dr. Hajósy Adrienn, Nők a Balatonért Egyesület

Dr. Tóásó Gyula, Szigetközi Természetvédelmi Egyesület

Farkas István, Magyar Természetvédők Szövetsége

Lukács András, Levegő Munkacsoport

Sára Endréné, Beretzk Péter Természetvédelmi Klub

Schmidt Hajnalka, Greenpeace Magyarország Egyesület

Spisák Edina, Zöld Kapcsolat Egyesület

Suta Éva, Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata Szövetség

Szász Béla, Giligán Természetvédelmi és Hagyományőrző Egyesület

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek