2024. 07. 17. szerda

Endre, Elek
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Novák Péter fenntarthatósági túrát szervez

A Szívlapát Közhasznú Alapítvány idén márciusban indította útjára a „Fenntartható (szellemi) fejlődés filozófiája – ismeretterjesztés a gyakorlatban” című projektjét. A program az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg a KEOP-2009-6.1.0/B pályázati konstrukció keretein belül.

 

Az alapítvány, melynek elnöke Novák Péter, előadóművész, a felsőoktatásban tanuló hallgatók számára szervez kirándulásokat Szilvásváradra és környékére. A programon, melybe beletartozik az utazás, a szállás, az étkezés, a kirándulás, a koncert, egy előadás, és természetesen a bulizás is, a részvétel teljesen ingyenes.

A hallgatók először a Balaton nevű falu melletti biogazdaságba érkeznek. A farm tulajdonosa Dóczy Imre harminckét évesen döntött úgy, hogy maga mögött hagyja a nagyvárosi életet és családjával együtt vidékre költözik. Azóta a Pannon Tanya egy 45 hektáron elterülő gazdasággá nőtte ki magát, ahol a lovak, a szürkemarhák, a mangalicák és más állatok között tanulmányozhatják a hagyományos, szabad ég alatti, azaz rideg állattartást az odalátogatók.

A program során a résztvevők kézhez kapnak egy kiadványt, majd két csoportra oszlanak. A társaság egyik fele kalandtúrán vesz részt az erdőben, ahol iránytű és térkép segítségével kell megkeresniük dobozokban elrejtett tárgyakat (geochacing). Ezek segítségével megtalálhatják a táborba visszavezető utat, és felvilágostást kapnak különböző környezetvédelmi kérdésekről is.

A csapat másik fele eközben a tanyát járja be. A gazda beavatja őket a hagyományos magyar állattartás titkaiba, azon belül is hangsúlyozva a természetesség fontosságát. A friss levegőn és az erdei túrán megfáradt fiatalok a tanyán nevelkedett szürkemarha és mangalica húsából készült gulyáslevest kapnak ebédre, így maguk is megtapasztalhatják a különbséget a nagykereskedelemben kapható, és a tradicionális házi élelmiszerek között.

Délután Novák Péter zenés előadását hallgatják meg a fiatalok. A hallgatók itt megismerkednek a fenntartható fejlődés alapelveivel és azokkal a módszerekkel, melyekkel a maguk életében elősegíthetik azt, hogy unokáinknak is legyen hol élni. A Novák Péter új dalaival és kisfilmekkel tarkított előadás nem csak szórakoztató, hanem megdöbbentő és elgondolkodtató is egyben. A közönség hallhat többek között a húsvét szigetek őslakosainak történelméről, akik fejlődésük során tönkretették élőhelyüket és kipusztították civilizációjukat. Az beszélgetés célja nem az, hogy sokkolja a hallgatóságot, éppen ellenkezőleg, cselekvésre buzdít. A programot minden alkalommal egy meghívott vendég színesíti. A környezetvédelemmel és az emberi jogokkal foglalkozó civil szervezetek (HUMUSZ, Tudatos Vásárlók Egyesülete, Greenpeace, Amnesty International, TASZ) tagjai beszélnek tevékenységükről, és az elért eredményekről.

Az előadás után a diáksereg átutazik Szilvásváradra, ahol a beszélgetés és ismerkedés immáron kötetlen formában zajlik tovább egy kellemes vacsora mellett. Természetesen a hallgatóknak – akik minden alkalommal több különböző egyetemről érkeznek – lehetőségük van további egyéni programokra. A nap természetesen bulizással zárul.

A túra második napja a reggeli utáni közös kirándulással indul, ahol a Szalajka-völgy páratlan természeti adottságaival és szépségével szembesülnek a fiatalok. A résztvevők még egy ebédre is hivatalosak, majd délután hazaindulnak a különbuszokkal.

Az alapítvány célja az, hogy tudatosítsa a felnövekvő generáció tagjaiban, hogy a fenntartható fejlődés nem csak arról szól, hogy nemzetközi egyezmények születnek a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséről, és politikusok vitáznak Brüsszelben. „Nem kérünk senkit arra, hogy költözzön egy tanyára és tenyésszen szürkemarhát, de megpróbáljuk a fiatalok kezébe adni azt a tudást, amivel segíthetnek magukon, környezetükön és eljövendő nemzedékek tagjain.” A Szívlapát alapítvány munkatársai remélik, hogy ezzel a tudással felvértezve úgy térnek vissza a hallgatók a kirándulásból, hogy kicsit más szemmel tekintenek majd az őket körülvevő világra.

 

fotó:Hámori Zsófia

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek