2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Nemzeti Parkok erdeit gondozza a Jánosik Kft.

 A Bükki, a Hortobágyi és a Körös-Maros Nemzeti Parkok területén, 130 hektáron végeznek erdőápolási munkákat a Jánosik és Társai Kft. szakemberei. A védett területeken lévő, fiatal telepítésű erdőrészek nagy értéket képviselnek, különös bánásmódot igényelnek – nyilatkozta Jánosik Lajos cégtulajdonos.
A több lábon álló, Jánosik és Társai Kft. külterület ágazata több éve végez parképítő, parkgondozó tevékenységet. Ezek többsége városok és kisebb települések közterületein, illetve üzemi területeken találhatóak. Közbeszerzési pályázaton a természetvédelmi értékek kezeléséhez kapcsolódó különleges munkákra is megbízást kapott az utóbbi időben a cég. Az ország területének mintegy 10 százaléka természetvédelmi oltalom alatt áll. Tíz nemzeti parkban, 38 tájvédelmi körzetben és számos természetvédelmi területen van sűrű, erdőkkel borított hegység, kevésbé magasodó dombság, izgalmas élővilágú folyóvízi ártér, határtalannak tűnő síkság és hihetetlen kincseket rejtő karsztvidék.
  A Nemzeti Parkok erdőművelése speciális felkészültséggel járó tevékenység. Évente például több alkalommal kell a friss telepítésű területeket megtisztítani, hogy csemetéket a gyom ne nyomja el. A Nemzeti Parkok területén vegyszereket használni csak kivételes esetekben lehet. Ezért a mechanikai gyomirtás kézi és gépi fajtái, így a kapálás, tárcsázás, szárzúzás és a kaszálás, sarlózás jöhetnek csak szóba. A nyesedék anyag sem vesz kárba, tápanyag pótlására zöldtrágyaként a területen hagyják.
  A Hortobágyi Nemzeti Park területén erdősítésre és a facsemeték pótlására 64 ezer darab -többségében tölgy- csemetét ültettek el a szakemberek. Az erdőállomány megóvására a Bükki Nemzeti Parkban 2,5 kilométeres vadvédelmi kerítést építettek akácfából. A Nemzeti Parkok területén végezhető munkákat szigorú ökológiai előírások is szabályozzák. Például csak a vegetációs időszakon kívül van lehetőség az erdőrészek tisztítására és gyérítésére motoros fűrésszel.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek