2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

MOBILITÁS HÉT – MISKOLC, 2013. szeptember 16-22.

Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi rendezvénysorozatát 2013-ben a „Tiszta levegőt! Mozdulj érte!” gondolat köré szervezte, melyhez csatlakozva Miskolc Város polgármestere is aláírta az idei Mobilitási Kartát. Az abban foglaltak az elmúlt héten teljesültek, erről számolt be az önkormányzat részéről Kiss Gábor alpolgármester és F. Nagy Zsuzsanna az Ökológiai Intézet Alapítvány programvezetője.

Csaknem húsz önkormányzati, állami, civil és gazdasági partnert bevonásával gyalogos és kerékpáros teljesítmény túrákra, eljutási versenyre, kerékpáros reggelire, városrészi mobilitási napokra hívták és várták a közlekedőket: gyerekeket, szülőket, kismamákat, idősebb korosztályokat, az iskolákat és a munkahelyeket.

Az előzetes forgalomszámlálás eredményeképp megtudtuk, hogy vasárnap 4888 db személygépkocsi, azaz majdnem egynegyedével több halad el a Görgey utcán, mint tíz évvel azelőtt, igaz a lezárásoknak köszönhetően egy hét múlva, az Autómentes napon ennyivel kevesebben. A teherautók száma csökkent és biztató, hogy tizenkétszer több 333 kerékpáros halad el a pihenő napon

Szokás szerint az elő programok között előadásokat és kiállítást igényelhettek az iskolák. Az Autó nélkül a természetben c. szombati napra szervezett kerékpáros teljesítménytúra 30, 50, 80, 110 km-es távjaira ismét az ország minden részéből érkeztek nevezők, összesen 206-an, míg a gyalogos túrákon 134-en vettek részt. Akik a túrák emléklapjaival, vagy kerékpárral érkeztek kedvezménnyel a lillafüredi barlangokat, valamint a Herman Ottó Emlékházat. A hétfői eljutási verseny győztese ismét a kerékpár lett annak ellenére/vagy éppen azért, mert még hosszabb szakaszon, a Majláthi villamos végállomásról indultak a versenyzők: személygépkocsival, kerékpárral, villamossal, busszal, és két keréken. A kerékpáros 16 perc alatt, s bár hihetetlen, de egy távfutó 31 perc alatt (a busz előtt) ért a célba.

 

A városrészi mobilitási napok közül a diósgyőrire ismét kilátogattak a környékbeli iskolák, és családok. Az Avason, sajnos elmosta az eső a rendezvényt, de örömteli, hogy önszerveződve, a Komlós-tetőn is szerveztek hasonlót. A már tavaly közkedveltté vált pontgyűjtő játék során, a legtöbb programon részt vevők között közlekedésbiztonsági felszereléseket sorsoltak. A színes kínálat, amiből választani lehetett: csacsi fogatolás, ügyességi közlekedési vetélkedők, KRESZ-társas, KRESZ memori, aszfaltrajz verseny, kerékpáros csúzlizda, kerékgurítás, tekerj egy turmixot, próbáld ki a tandemet, parkolj és hordozz, közlekedési kérdőív, ökológiai lábnyomszámítás, parkolj és hordozz! Az ajándékokat a Fejlesztési Minisztérium, valamint az ATTAC projekt jóvoltából a Miskolc Holding Zrt. a Miskolci Kommunikációs Kft. közreműködésével biztosította. Kidical Mass-t, azaz városrészi családi kerékpáros felvonulást szervezett a Kiliánban a Kerékpáros Miskolc Egyesület.

Az MVK Zrt. fő partnerként erősítette a Mobilitási Hét programsorozatát.  Az eljutási versenyen például a villamos csupán 3 perccel a személyautó után, bronzérmesként, 25 perc alatt érkezett a Városház térre. Az MVK Zrt. telephelyére kb. 200 fő látogatott ki. Járművek kiállítása, fotózása, közlekedéstörténeti kiállítás, jármű-és megállóhely felismerő verseny, ATTAC filmvetítés várta az érdeklődőket. A nap végén az ATTAC elnevezésű nemzetközi projekt támogatásával, a MIKOM Nonprofit Kft. közreműködésével „Miért válasszuk a közösségi közlekedést?” címmel meghirdetett rajzpályázat nyertesei vehették át ajándékaikat.

Az Európai Autómentes Napon reggel 9 és este 8 óra között a Miskolc Városi Szabadidőközpont (Sportcsarnok) előtti téren egész napos programfolyamon vehettek részt a legmobilabb miskolciak. Délelőtt a Diáksport Szövetség szervezte a Fussunk együtt az autómentes belvárosban! címmel meghirdetett programot.  A 3 km-es távot több mint 50 különböző korosztályú miskolci futotta le. Az ÁNTSZ egészségügyi állapotfelmérésére majd ötvenen jelentkeztek, de váradásra és a Vöröskereszt munkájának a megismerésére is lehetőség nyílt.

A pontgyűjtő játék óránkénti sorsolásaira több mint ezren dobták be szelvényüket, de a kismamák, nyugdíjasok, tai chisok is gólyalábra, csuszkára, tandemre pattantak. Pihenőként a családok aszfalt rajzolhattak, megnézhették a Paprika Jancsi az autómentes belvárosban c. bábdarabot, vagy a nagyobbakkal megtekinthették az ÉMIKÖFE emissziós mérőautóját. A MIKOM közreműködésével lebonyolított  ATTAC elnevezésű nemzetközi projekt rajzpályázatának eredményeként a Gábor Áron diákjai közös erővel pingálták ki az MVK Zrt. buszát, mely a város utcáit hónapokig járja majd a Mobilitási Hét üzeneteivel.

Nagy sikert aratott a Miskolci Nők a Bicajon kezdeményezés, ahol zászlós kerékpárral félóránként váltották egymást a hölgyek. Céljuk volt, hogy biztassák nőtársaikat a hétköznapi bringázásra, illetve, hogy a biztonságosabb kerékpáros közlekedés feltételeinek megteremtését sürgessék a városban. A Miskolci Nemzeti Színház művésznői nem csak kerékpároztak, de zenés parféval is szórakoztatták a téren összegyűlteket.

A buszhúzáson, melyen egy 12200 kg súlyú autóbuszt kellett 30 méteren át húzni, idén 3 csapat indult. A legjobb három eredményt a Gábor Áron Szakközépiskola, a Zöld Önkéntesek Csapata és az MVK érte el, melyért jutalmuk egy MVK-s nyereménycsomag volt.

Bemutatkozott Miskolcon a Neuzer közbringa rendszere, szimulátorokkal a személygépkocsi, autóbusz, villamos közlekedési eszközök vezetésének nehézségeit ismerhettük meg. Délután csaknem harmincan éltek a lehetőséggel és faggatták az illetékeseket a „Kérdés-felek” programon belül a Miskolcot érintő, jelenleg megvalósulás alatt lévő közlekedésfejlesztési programokról: ATTAC, Zöld Nyíl, Okospont, CNG. A kerékpáros felvonulás előtt sokan nézették meg a bringaszervízben kerékpárjaikat, este pedig a CRITICAL MASS-ban, több mint 600-an tekertek részt. A „Kétkerekes teázóban” közel 300-an Fair Trade teákat kóstolhattak, szendvicseket falatoztak.

A Mobilitási Hét aktív közreműködője a Miskolc Holding Zrt. volt, aki az ATTAC nemzetközi projekt révén biztosította a szélesebb körű kommunikációt, illetve a kisorsolt ajándékokat.  A sajtótájékoztatón emléklapok kerülnek átadásra a rendezvénysorozatot segítő középiskolák közösségi szolgálatos diákcsoportjai számára a mobilitási hét megrendezésében nyújtott segítségükért. Köszönet illeti azokat a partnereket és miskolci lakosokat, akik a zöld önkéntesek csoportjához csatlakoztak a rendezvénysorozat sikeres szervezése érdekében. Hét középiskolából csaknem 70 diák és önkéntes segítette a szervezők munkáját a 2013. év Mobilitási Hetén.

A szervezők és partnereik nem csak az eredményeket, hanem a következő évi javaslatokat, terveket is összesítették. Örömteli, hogy újabb együttműködőket szeretnének bevonni a 2014. évi mobilitási hétre, s a közintézmények számára is pályázatokat írnak ki, amelyek a közlekedésben a közösségi és a motorizációs nélküli járműveket részesíti majd előnyben. 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…