2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Miskolcon is a hulladékok csökkentéséért!

Kereken hatvan akciót szervezünk 2015. november 23-és 29 között a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatának tagszervezeteivel az Európai Hulladékcsökkentési Héten. 

A kampány célja idén is a figyelemfelhívás, a hulladékokkal kapcsolatos szemléletformálás, minél több önkéntes bevonásával. Az Ökológiai Intézet Alapítvány munkatársaival és partnereinkkel számos formában igyekszünk megismertetni, hogy milyen egyszerű módon csökkenthető a hulladék mennyisége a háztartásokban. Hasznos ajándékokkal ösztönözni is fogjuk valamennyi helyszínen az alábbi akciókhoz csatlakozókat:

További információk: Ökológiai Intézet Alapítvány, iroda@ecolinst.hu, 70/600-285270/600-2852

https://www.facebook.com/OkologiaiIntezetAlapitvany/?fref=ts

1. Csökkentsük együtt az ételhulladék mennyiségét!

Például a vasárnap esti lelkiismeret furdalás helyett, a hétvégi menüből megmaradt, jó állapotú, de a családban már megunt finomságokat bedobozoljuk és másnap barátainkat is bevonva jót falatozunk egymás főztjéből. „Hozz egy dobozzal” – szól a meghívás és a ki nem dobott ételhulladék mennyisége alapján, azt is megtudhatjuk, hogy pazarlás helyett mennyi ételmaradék kidobását előztük meg a hétfői akciónkkal. Te is betérhetsz ételmaradékos dobozoddal tanácsadó irodánkba, s nem csak jól lakva, de hasznos ajándékkal (választható ajándék: pl. ételtároló doboz/vászonszatyor/csatos üveg) távozhatsz tőlünk:

·        2015.11.23. hétfő, 13:00: Miskolc, Kossuth utca 13. 1 emeleti klubterem

2. Tegyünk együtt a kevesebb csomagolási hulladékért!

Segítünk megtalálni a háztartásban keletkező csomagolási hulladék mennyiségének csökkentési módjait, ha rendezvényeink büféit meglátogatod a héten. Megismerheted, hogy milyen egy igazi, „Nulla csomagolás” büfé. A „vízbárba” egy palackban el is hozhatod a csapvizedet otthonról ugyanis vízteszterrel közösen összehasonlítjuk, hogy valóban megalapozott-e, hogy a saját csapvized helyett a hatalmas szemetet okozó PET csomagolású vizet választod nap, mint nap. Megsaccoljuk, hogy mekkora lehet az egyszer használatos hulladékok mennyisége (pl. ásványvizek, gyümölcslevek, zöldségek, gyümölcsök csomagolása esetében), melyek keletkezését megelőzhetjük, ha megfelelő odafigyeléssel vásárolunk. Választható ajándék: pl. ételtároló doboz/vászonszatyor/csatos üveg/kulacs…

·        2015.11.25. szerda, 17:00; Miskolc, Kossuth utca 13

·        2015. 11. 25. szerda, 16:30; Miskolc, Petőfi Sándor Könyvtár, Nagy Lajos király útja 16.

·        2015.11.26. csütörtök, 10:00-12:00; Miskolc, Szentgyörgy 42.;

3. Reklámok, szórólap? Köszönöm, nem kérek!

Tele van a hócipőd a postaládába dobott nem kívánt reklámanyagokkal? Keressétek fel ezen a héten tanácsadó irodáinkat, ahol „Nem kérek szórólapot!” matricát vehettek át a címzés nélküli hirdetések ellen. Ezzel az egyszerű kis címkével bizony jelentősen csökkenthetjük a papírhulladék mennyiségét. Azt is megbecsüljük majd, hogy vajon milyen mennyiségű a papír hulladék mennyisége, mellyel ez által megkíméltük magunkat és környezetünket. Választható ajándék: fa toll/vászonszatyor.

·        2015.11.23-29. hétfőtől péntekig 9:00-16:00, Miskolc, Kossuth utca 13. 1. emelet

4. Takaríts környezetbarát tisztítószerekkel!

Környezeti tanácsadóinkkal segítünk megismerni, mikre cserélheted le a háztartásodban fellelhető mérgező anyagokat, tisztítószereket. Csatlakozhatsz a házi készítésű környezet-s emberkímélő tisztítószereket gyakorlatban is ismertető műhelymunkánkhoz (pl. mosószóda, gesztenye, eset, hamulúg…). Megbecsüljük azon mérgező anyagok mennyiségét, amelyeket nem használunk fel a jövőben, ha az alternatív szereket választjuk. Az is előfordulhat, hogy még az ablakodat is megpucoljuk, csak hogy alátámasszuk igazunkatJ  Választható ajándék: szatyor/szórófejes palack/környezetbarát tisztítószerek.

·        2015.11.24. kedd, 14:00, Miskolc, Társadalmi Egyesületek Szövetsége, Kossuth utca 5.

·        2015.11.25. szerda, 17:00, Miskolc, Kossuth utca 13.

·       2015.11.28. szombat, 17:00, Miskolc, Kossuth utca 13.

5. Az újrahasználat ösztönzése

Térj be hozzánk egy kávéra, teára! De hozd el az otthon feleslegessé vált kacatjaidat is (bizsuk, ruha kiegészítők, játékok, váza, stb.), mert lehet, hogy el tudod cserélni valamilyen, számodra hasznos dologra, vagy éppen tudunk belőlük készíteni meglepetés holmikat, amire még te sem számítottál.  Nem gondolunk rá, de az újra használattal, javítással és csere-berével is megelőzhetjük a túlzott fogyasztást és tudatos vásárlókká válhatunk. A rendezvény végén számba vesszük az elcserélt, megjavított, vagy újjá varázsolt termékeket, hogy mennyi tárgy az, mely börzénknek köszönhetően nem a szemetesben végezte, mert meghosszabbítottuk életútjukat.

Választható ajándék: toll/vászonszatyor.

·        2015.11.28. szerda, 10:00, Miskolc, Kossuth utca 13.

·        2015.11.26. csütörtök,10:00, Miskolc, Szentgyörgy 42.

·        2015.11.26. csütörtök, 10:00, Miskolc, TESZ, Kossuth utca. 5.

6. A konyhától a kertig: Mindent a komposztba, amit lehet!

Társasházaknál gyakran nem tudják megoldani, hogy a konyhai és kerti szerves anyagokat komposztálhassák, azaz újrahasznosíthassák. Az ország tíz pontján szervezünk a helybeliekkel olyan műhelymunkát, ahol a szokásostól nagyobb méretű komposztáló ládákat állítunk fel. Kiszámoljuk, hogy egy hét alatt, vajon mekkora azon szerves anyagok mennyiség, amelyek az Európai Hulladékcsökkentési Hét során komposztálásra és nem a vegyes hulladékot tartalmazó kukába kerültek. Összeadjuk azon emberek számát is, akik az akció hatására szelektíven kezdték gyűjteni a szerves anyagokat is és a jövőben közösen komposztálnak. Ajándék: komposztálási tájékoztató, vászonszatyor.

·        2015.11.23. hétfő, 17:00 Miskolc, Kossuth utca 13.

·        2015.11.25.14:00 szerda, Miskolc, Meggyesalja 6.

·        2015.11.28. szombat, Miskolc, Avasi Arborétum, Aulich 26.

7. Szelektáljunk ökosan!

Komoly fejtörést okoz a helyes szelektálás, hiszen rendkívül sokféle hulladék keletkezik háztartásainkban. A szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése, elterjesztése érdekében segítjük és végig követjük egyes családok/közösségek tagjainak heti hulladékválogatási szokását. A hét végén pedig megvizsgáljuk a helyesen szelektíven gyűjtött hulladék mennyiségét, megbecsüljük, hogy így mennyivel kevesebb hulladék került a vegyes hulladékgyűjtő edényekbe, s onnan a szemétlerakókra. Ajándék: 3 osztatú szelektív gyűjtő edény, vászon szatyor, környezetbarát tisztítószerek

·        2015.11.21-29. szombattól-vasárnapig, Miskolc, Szamos utcai család.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek