2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Miskolci Cementgyár Stop Civil Munkacsoport

A Miskolci Cementgyár STOP Civil Munkacsoport üdvözli a Miskolci Járásbíróság 2016. június 2-i döntését, melyben felmentette a rágalmazás vádja alól munkacsoportjuk négy tagját (dr. Hajas Sándor főorvos, Ambrus Gyöngyi kistokaji polgármester, F. Nagy Zsuzsanna Zöld Kapcsolat Egyesület alelnök, dr. Megay Róbert ügyvéd).

Mint ismeretes, 2015 áprilisában az Észak-Magyarország című napilap kerekasztal beszélgetésre hívta meg a HCM 890 Kft. ügyvezetőjét és a munkacsoport tagjait. Dr. Kálmán János az utolsó pillanatban lemondta a részvételt, így a beszélgetésen a levegőtisztaság védelméért aggódó civilek fejthették ki álláspontjukat. Annak ellenére, hogy a napilap már a cikk megjelenése előtt lehetőséget adott a vállalat reagálására és ezt együttesen jelentette meg, az ügyvezető a napilap ellen sajtópert, a civilek ellen magánvádas eljárás során rágalmazás vétségének elkövetését feltételezve, büntető eljárást indított. A sajtóorgánum már 2015 augusztusában másodfokon is megnyerte a sajtópert.

Munkacsoportunk perbe fogott tagjai az elmúlt hónapokban a cementgyár újraindítása elleni véleményüket megalapozó szakértői és jogi érvek sorát tárták a bíróság elé. A Bíróság ítéletében az alkotmány, a környezetvédelmi törvény, a jelenlegi levegőtisztaság védelmi szabályozás, s a cementgyár egykori működtetésével kapcsolatos tapasztalatok alapján megfogalmazott aggályokat és megfogalmazott véleményeket megalapozottnak ítélte. Kimondta, hogy alapvető kommunikációs jog a véleménynyilvánítás, melyet hazai és európai joghatóságok is megerősítettek. A konkrét ügyben pedig a cementgyár újraindítása elleni fellépést több mint kétezer miskolci aláírásával is támogatott.

A Bíróság írásbeli ítéletét 60 napos határidővel adja ki. Igazolódott, hogy véleményünk kinyilvánítása során egyáltalán nem merült fel bűncselekmény szándéka. Ellenben az közérdeket szolgáló környezetvédelmi tevékenységünket Miskolc város és a Kistokajig terjedő térség levegőminőségének megőrzése érdekében a megfélemlítő támadások ellenére következetesen folytatjuk. Tájékoztatjuk a környezetükért és egészségükért felelős miskolciakat arról, hogy megfellebbeztük az első fokú környezetvédelmi hatóság engedélyező határozatát, melyben többek között évi 5000 tonna szálló por kibocsátására és napi 507 teherautó elhaladására adtak ki engedélyt. A jelen környezeti és egészségügyi állapotok ismeretében mindent megteszünk a továbbiakban is annak érdekében, hogy újabb, jelentős porkibocsátású létesítmény Miskolc városában ne működhessen.

 

Ezúton is köszönjük a munkánkat támogató, segítő lakossági és szakértői segítségeket!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek