2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF

Megyei Vadásznap Taktaharkányban

A bográcsokban, a tárcsákon, a tepsikben, a nyársakon sültek, főttek a vadból készült finomságok, a színpadon táncoltak kicsik és nagyok, nép-és moderntáncot, az éneklő szakácsok jó hangulatot teremtettek, új vadászokat avattak, volt lehetőség virtuális vadászatra, csodaszép trófea, fotó, és festmény kiállítást láthattunk, a kézimunka kiállítást is megtekinthettük, még az időjárás is kedvezett, így egyszóval azt mondhatjuk a tizenkilencedik megyei vadásznap is kiválóra sikeredett.

 

 

 

 

 

Ünnepi köszöntők, kulturális műsor

Hubertus Ökumenikus Istentisztelettel kezdődött az idei vadász ünnep szombaton Taktaharkányban, majd az ünnepélyes megnyitón Dr. Székely László, a B.-A.-Z. megyei Vadászkamara elnöke, arról beszélt, hogy az ilyen válságos, árvizekkel terhes időben is szükség van arra, hogy ünnepeljünk, hiszen egy évi megfeszített munka után, az is kell az embereknek, hogy oldottabb hangulatban találkozzanak. A vadászat – mint mondta – minden nép életében kitüntető helyet foglal el, de a magyar vadászoknak nem csupán dicső múltja, hanem gazdag jelene, és jövője is van. Szatmári Gyula, a Takta Vadásztársaság elnöke – mint a rendezvény egyik házigazdája – köszöntőjében a környező terület vadgazdagságát emelte ki, és beszélt a soha el nem múló vadászbarátságokról is. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára a megnyitón arról is szólt, hogy azért is kell a jó kapcsolat a honvédség és a vadászok között, mert már utóbbiak kétszer annyian vannak hazánkban mint a katonák, s ez sem elhanyagolandó, de az a legfontosabb, hogy a vadászok hagyományaikat adják tovább az utódoknak, amit a természetvédelemben és a vadgazdálkodásban végeznek.

Koncz Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke pedig híres vadászírókat említve arról szólt, hogy milyen fontos a vadvédelem, vadgazdálkodás amit a vadászok nap mint nap végeznek. Koncz Gábor színművész vadász sztorikat is mesélt a közönségnek.

A hivatalos köszöntőket a nap fénypontja a kitüntetések, díjak átadása, valamint tizennégy új vadász felvétele és esküje követte. A színpadon ezek után egész nap kulturális programok szórakoztatták a közönséget.

 

A csapatok vadat sütöttek

Amíg a színpadon énekeltek, s ropták a táncot, addig a felállított sátrak előtt rotyogtak a bográcsokban a fenséges étkek. A teljesség igénye nélkül soroljuk fel, hogy mi minden finomságot készítettek a vadászok. A taktaharkányiaknál az egyik helyen egy bárány forgott a nyárson, amelyet rozmaringos, fokhagymás olajjal kenegettek, a másik sátorban viszont vaddisznó pörkölt rotyogott a bográcsban. A megyaszóiak mangalica karajt, és tüzes tarját sütöttek. A mádi sátorban vaddisznó, a tiszadobiaknál viszont tárkonyos vadragu készült. A prügyiek halászlevet is főztek, „isteni” vaddisznó tepertőt kínáltak házi kenyérrel, míg a sályiak vadmalacpörköltet, és a galgóci vadászok vaddisznósültet áfonyával, s hamis pityókával készítettek, a sajókazaiak egy kis vargányával „bolondították” meg a vadat, s a taktaközi Nimród Vadásztársaság őz pörköltet készített. A szerencsiek vaddisznó süldő javát készítettek, ahogyan azt a taktaközi vadász szereti, azaz füstölt csülökkel, s mezei gombával. Az Alsó-Gömör Vadásztársaságnál bor is került a pörköltbe, s az Eger-felnémeti Templomdombi Pincepáholy csapata a jól fűszerezett vaddisznó pörkölthöz puliszkát kínált. Az Agrobál csapatnál malac forgott a nyárson, s mustáros pácban érlelt vaddisznó, szarvas, őz sült a tepsiben.

 

Fotó, festmény, trófea

Idén is nagy sikere volt a trófeakiállításnak, amelyet Monostori László állított össze, s annak a diaporámának, amely szűkebb pátriánk gazdag növény és állatvilágát mutatta be. Idén kiegészítésképpen gyönyörű keresztszemes kézimunkákban is gyönyörködhettek a vendégek. Volt festmény és fotókiállítás a helyi művelődési házban, valamint nagyon szép ötvösmunkákat is vásárolhattak azok akik szeretik a vadfogacskákkal, agyarakkal díszített gyűrűket, fülönfüggőket.


A Megyei Vadásznap kitüntetettjei:

Magyar Vadászatért érdemérem

Kismartoni Károly erdőmérnök, nyugalmazott vadászati osztályvezető szakmai életútjáért, a magyar erdő és vadgazdálkodás fejlesztése terén végzett munkásságáért, a magyar vadászat hírnevének nemzetközi elismertetése érdekében folytatott erőfeszítéseiért.

Nimród Vadászérem

Tóth Á. Dénes az Észak-magyarországi Vadászszövetség és a Vadászkamara megyei területi szervezetének ügyvezető titkára, Borsod megye fővadásza a vadászati közéletben, továbbá a különféle rendezvényeken végzett sokirányú, szervező munkájáért, a megye vadászatában-vadgazdálkodásában kifejtett szakmai munkásságáért.

Kövér János a Bélusvölgye Vadásztársaság elnöke a vadásztársaságában folytatott aktív tevékenységéért, a megyei vadászati szervezetek működését támogató munkásságáért.

Lakatos Lajos a Tardi II. Rákóczi Vt. elnöke a vadgazdálkodás és vadászat ügyét önzetlenül, kiemelkedő sikerrel támogató munkásságáért.

Rónai Kálmán a taktaharkányi Takta Vt. Felügyelő Bizottságának elnöke a taktaközi vadásztársaságok együttműködésében folytatott aktív tevékenységéért, újító ötleteiért, segítő hozzáállásáért.

– Barzsó Imre
a Mezőkövesdi Matyó Vt. tagjaként hosszú, több évtizedes vadgazdálkodói tevékenységéért, a fiatal generációk neveléséért.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye Vadászatáért érdemérem

Vadász István a vadászati és halászati felügyelőség osztályvezetője szakmai életútjáért, a borsod megyei vadgazdálkodás fejlesztése terén végzett munkásságáért, erőfeszítéseiért, a megyében gazdálkodó vadászatra jogosultak munkájának segítéséért.

Rácz László a Prügy és környéki vadásztársaságokban végzett aktív tevékenységéért, továbbá a vadgazdálkodás és vadászat ügyét önzetlenül, kiemelkedő sikerrel támogató munkásságáért.

Dr. Hajtós István hatósági főállatorvos az Állategészségügyi hatóság és a Vadászszövetség, Vadászkamara együttműködésének szakmai segítéséért, a vadgazdálkodókat segítő hasznos tanácsaiért, valamint a továbbképzéseken aktív és tartalmas előadásaiért.

Kerchner József a Zempléni Hubertus Vadásztársaság elnöke a vadászati kultúra művelése érdekében végzett több évtizedes társadalmi munkásságáért, a vadgazdálkodás ügyét, önzetlenül elősegítő tevékenységéért.

Hubertus kereszt arany fokozatú kitüntetés

Mester András vadásztársasági vezető, a Füzérkomlósi vadaskert tulajdonosa a zempléni vadásztársaságokban folytatott aktív tevékenységéért, továbbá a vadgazdálkodás és vadászat ügyét önzetlenül, kiemelkedő sikerrel támogató munkásságáért.

Bodnár Mihály a Bükki Nemzeti Park Dél-Borsodi Tájegységének vezetője a vadgazdálkodás és természetvédelem közös érdekeinek megvilágításáért, aktív kiállítás szervezésért, előadásaiért, az agrár- környezetgazdálkodási programok előkészítéséért.

– Hudák József
a Bódvavölgye Vadásztársaság elnöke a Bódva-völgyi  területrészek vadászatában-vadgazdálkodásában végzett munkásságáért, a vadgazdálkodás ügyét elősegítő tevékenységéért.

– Csizmadia Sándor a vadászati kultúra művelése érdekében tett társadalmi munkásságáért és a fiatal generációk neveléséért.

– Madarasi Ferenc a Takta Vt. gazdaság vezetője a vadásztársaságában  folytatott aktív gazdasági tevékenységéért, újító ötleteiért, munkásságáért.

– Dr. Bazsó Péter a Prügyi Földtulajdonosi Közösség tagjaként vadgazdálkodói tevékenységéért, a fiatal generációk neveléséért.

Dr. Lévai László a vadászati kultúra művelése érdekében végzett társadalmi munkásságáért, a vadgazdálkodás ügyét, önzetlenül elősegítő tevékenységéért.

– Palkó András az Abaújszántói Földtulajdonosi Vadászati Közösségben folytatott aktív tevékenységéért, a vadgazdálkodás ügyét támogató munkásságáért.
– Bán György a tiszadobi Táncsics vadásztársaság elnöke a vadásztársaságában végzett aktív tevékenységéért, több évtizedes lelkiismeretes munkájáért, vadászias magatartásáért.


Posztumusz Hubertusz kereszt arany fokozatú kitüntetés

Gál István, a Hegyaljai Vadgazdálkodók vadásztársaság elhunyt vadászmestere, az életében folytatott aktív tevékenységéért, újító ötleteiért, segítő hozzáállásáért, vadgazdálkodási tevékenységért, a vadállomány védelmében tett lépéseiért.

gróf  Nádasdy Ferenc emlékplakett

Háromkő – Bérc Vadásztársaság a több évtizedes igényes és eredményes vadgazdálkodási tevékenység megszervezéséért, a terület adottságait maximálisan kihasználó, ésszerű vadászatszervezéséért, a nagyvadgazdálkodás terén végzett példamutató munkájáért, a vadásztársaság példamutató közösségi tevékenységéért.

 

Kép és szöveg:OBE


 

További képek a galériában

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek