2024. 07. 17. szerda

Endre, Elek
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
Megújulnak a füvészkertek

Megújulnak a füvészkertek

Megújulnak a füvészkertekAz utóbbi évtizedekben számos ritka védett növényfaj került veszélybe. Így a füvészkertekre újabb feladata hárul, a növényi sokféleség megőrzésében, fenntartásában való közreműködés, amelyet számos nemzetközi egyezmény is támogat. Az új tevékenység megfelelő infrastrukturális hátteret igényel. Ennek kiépítésére hazánkban az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Köztársaság társfinanszírozásban biztosít pályázattal elnyerhető forrást.

 

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség tette közzé a Környezet-és Energia Operatív Program keretén belül a „Gyűjteményes kertek és védett történeti kertek megőrzése és helyreállítása” tárgyú felhívást, amelyre a Szegedi Tudományegyetem sikerrel pályázott. 

Dr. Mihalik Erzsébet, igazgató:

„Tudtuk, hogy mit akarunk szakmailag. Azután, végre egyszer megnyílt egy olyan pályázati lehetőség, ami beruházásra vonatkozik, ami 30 éve nem fordult elő a hazai füvészkertekben és nem csak nálunk, és ráadásul egy 100%-osan támogatott konstrukció, tehát nem kell önrész, ami a pályázatok egy részét eleve elérhetetlenné teszi számunkra. Továbbá ez volt az a lehetőség, ahol a füvészkert nagysága, a mi tapasztalatunk, a pályázati kiírás összes előnye találkozott és vettünk egy nagy lélegzetet és fejest ugrottunk ebbe.”

A szegedi Füvészkert pályázatával 172 683 643 Ft támogatást nyert. Ebből az összegből három beruházási elem kivitelezése valósult meg:
egy növénymegőrző épület felújítása, egy szaporító üvegház újjáépítése, a Füvészkert vizes élőhelyeinek rehabilitálása, tavak és csatornák tisztítása.
A Környezet és Energia Operatív Program „Gyűjteményes növénykertek, védett történeti kertek megőrzése és helyreállítása” című pályázatán még további 8 nyertes született, ahol a munkálatok már szintén elkezdődtek. A nyertes pályázatok összesen 1,18 milliárd forintos támogatást kaptak.

-freepress.eu-


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek