2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Zöld-Hírek
  • »
  • Megkezdődött a füzérradványi Károlyi-kastély parkjának rekonstrukciója

Megkezdődött a füzérradványi Károlyi-kastély parkjának rekonstrukciója

Fakivágással és bozótirtással kezdődött meg januárban a füzérradványi Károlyi-kastély parkjának rekonstrukciója. A munka során kibontásra kerülnek a park tájesztétikai összhangját biztosító fák, facsoportok, és újra megnyílnak a növényzettel benőtt területek.

Ezeket a feladatokat az ÉSZAKERDŐ Zrt. nem külső vállalkozó bevonásával, hanem saját teljesítésben, vagyis az erdőgazdaság munkatársainak igénybevételével végzi el, várhatóan az első negyedévben. Az építési munka már az előkészítés fázisában tart, folyamatban van a kivitelezést végző cég kiválasztását célzó eljárás – ismertette Bózsó Gyula, az ÉSZAKERDŐ Zrt. műszaki osztályvezetője.

Magyarország egyik legszebb és legnagyobb történeti kertjének rekonstrukciója pályázati források felhasználásával valósul meg. A Környezet és Energia Operatív Program kétfordulós támogatási rendszerében az első körben az előkészítő munkákra 12 millió forintot nyert az ÉSZAKERDŐ Zrt., mely az összköltség 85 százaléka volt. A pályázat második fordulójában a rekonstrukciós munka elvégzésére pedig – 100 százalékos támogatási intenzitás mellett – 250 millió forintot nyert el az erdészeti társaság. A parkban újra kiépítik a mára teljesen eliszaposodott Nagy- és Kis-halastavat, felújítják a lepusztult zsiliprendszert és a támfalakat, rendbe teszik az itt található forrásokat és hidakat. Az elvadult, cserjésedő rétek és zöldterületek kibontásával, valamint a tájidegen, agresszív, nem védett gyomnövények ritkításával és irtásával újra biztosítják a védett és őshonos fajok életterét. Megvalósul az idős, esetenként több száz éves faegyedek kezelése és metszése, emellett a kastélypark bevezető útja, a Fenyves-allé is megújul. Eltávolítják az utakat eltorlaszoló, kidőlt fatörzseket, rekonstruálják a történeti sétányokat, új kerítésszakaszokat és új kapukat építenek, a látogatók számára pedig tájékoztató infrastruktúra kerül kialakításra. A kastélypark helyreállító munkáit 2015.május 31-ig kell befejezni.


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek