2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 461 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Zöld-Hírek
  • »
  • Megkérdeztük: Miért hagyják az élősködő fagyöngytől elpusztulni a miskolctapolcai őspark fáit?

Megkérdeztük: Miért hagyják az élősködő fagyöngytől elpusztulni a miskolctapolcai őspark fáit?

Miskolctapolcán rettenetesen fertőzöttek a fák fagyönggyel, mind az ősparkban, mind a Hejő-ligetben. Rossz látni, ahogy ez az élősködő elszívja a gyönyörű nyárfák, füzek életerejét. 

Köztudott, hogy ez az élősködő megfojtja a fákat, kiszáradnak, tönkremennek, de az is, hogy a fagyöngy gyógyszer alapanyag. Kérdésem az lenne, hogy miért nem tisztítja meg a parkgondozás a fákat az élősködőktől?

Kiszámolta-e valaki már, hogy mi drágább, egy kosaras kocsival leirtani a fagyöngyöt, vagy majd pótolni a fákat, – némelyik több tíz éves – amelyek ugye nem egy hónap alatt nőnek majd föl? Akkor meg főleg megérné ezzel foglalkozni, ha a levágott növényt értékesíteni lehetne a gyógyszert gyártóknak, s így kettős haszna lenne a városnak?

A Miskolc Városgazda Nonprofit Kft. az alábbi választ adta:

„A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. folyamatosan végzi a balesetveszélyes fák  gallyazását, így a fagyöngymentesítést is, valamint tavasszal-ősszel a fapótlást.

A miskolctapolcai parkban és a Hejő-ligetben is tudomásunk van fertőzött fákról, amelyek közül utóbbi helyszínen több nem közterületen található.

Terveink szerint a vegetációs időszak végéig megvizsgáljuk, hogy személyi és műszaki feltételeink mellett hogyan tudjuk közterületen a fagyöngymentesítést annak értékesítésével összekötve a jövőben hatékonyabban elvégezni.

Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának Vagyonfelügyeleti Osztálya a vegetációs időszakon kívül, igény esetén ad ki gyűjtési engedélyt fagyöngyszedésre.”

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek