2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Közlekedj okosabban, élj egészségesebben!

2010. szeptember 16. és 22. között több száz város és település vesz részt Európa-szerte és Európán kívül az Európai Mobilitási Hét elnevezésű rendezvénysorozaton, amely a fenntartható városi közlekedésnek szentelt legjelentősebb globális esemény. A 2010. évi rendezvénysorozat fő témája – Közlekedj okosabban, élj egészségesebben! – kihangsúlyozza azokat a káros hatásokat, amelyeket a városi közlekedés jelenlegi tendenciái gyakorolnak a polgárok egészségére. A cél a helyi hatóságok ösztönzése a személygépkocsi-használat alternatíváinak előmozdítására, valamint annak kiemelése, hogy ezek az alternatív megoldások milyen kedvezően hatnak a közegészségre és a környezetre.
Siim Kallas, az Európai Bizottság alelnöke, közlekedésért felelős biztos, a következőképpen nyilatkozott: „A világon az emberek nagy része városban él. Legtöbbször városi területen kezdjük a napot, és ott is fejezzük be, így nagymértékben függünk a városi közlekedési rendszerektől. Mindannyian elszenvedjük a városi közlekedés negatív hatásait, például a dugókat, a baleseteket, a rossz levegőt vagy a zajt, amelyek egyértelműen rontják életminőségünket. Ezek nem helyi problémák, hanem az Európai Unió egészét érintik. Biztos vagyok abban, hogy együtt innovatív és fenntartható megoldásokat tudunk találni a városi közlekedéssel kapcsolatos mobilitási problémákra, valamint hogy az embereknek több olyan alternatívát tudunk majd felajánlani, amelyek megfelelnek igényeiknek.”

Janez Potočnik környezetvédelmi biztos kijelentette: „Túl sok európai ül autóba még rövid utakra is. Ez azért aggályos, mert ha több az autó, több a baleset is, és nő a légszennyezettség. A 2010. évi Európai Mobilitási Hét mottója – Közlekedj okosabban, élj egészségesebben! – figyelmeztetés az európai hatóságok számára: többet kellene foglalkozniuk közlekedéspolitikáik környezetre és életminőségre gyakorolt káros hatásaival arra ösztönözve az embereket, hogy az okosabb és egészségesebb megoldásokat válasszák.

Közlekedj okosabban, élj egészségesebben!

A városokban a gépjárművek – elsősorban személygépkocsik – intenzív használata sok egészségügyi problémát okoz a polgároknak. Említhetnénk például a közúti balesetek okozta sérüléseket és haláleseteket, a légúti fertőzéseket, a légszennyezéssel összefüggő betegségeket, az olyan krónikus problémákat, mint az elhízás, valamint a mozgásszegény életmód miatt kialakuló szív- és érrendszeri betegségeket. A fizikai és mentális egészséget fenyegető egyéb kockázati tényezők többek között a közlekedési dugók és a közösségi tér lecsökkenése által okozott társadalmi elszigeteltség és elidegenedés, illetve az alvási zavarokhoz és a stresszhez vezető zajszennyezés.

A mobilitási hét célja, hogy a személygépkocsival szemben környezetbarát alternatívákat ajánlva megváltoztassa az emberek közlekedési szokásait. A városlakók lehetőséget kapnak az alternatív közlekedési módok kipróbálására, és a helyi hatóságoknak is lehetőségük nyílik új szolgáltatások és infrastruktúrák tesztelésére. Az eseménysorozat nem múlik el nyomtalanul: a részt vevő városoknak lehetőség szerint legalább egy hosszú távú gyakorlati intézkedést kell hozniuk. Az eseménysorozat tetőpontja szeptember 22., az autómentes nap lesz, amikor a részt vevő városok és települések egyes területeiken kizárólag a gyalogos-, kerékpár- vagy tömegközlekedést engedélyezik.

A mobilitási hét főbb programjai 2010-ben

Az olaszországi Bolognában szervezett számos program egyike a város területén elhagyott, használt kerékpárok aukciója lesz. A programot az egyetemi hallgatók egyik szervezete irányítja a bolognai önkormányzattal együttműködésben. A nyertes ajánlattevők biztonsági eszközöket, a közúti biztonságról szóló brosúrákat, valamint más promóciós anyagokat fognak kapni.

Londonban a Smithfield Market szeptember 17-én helyet ad a City Cycle Style elnevezésű rendezvénynek a „trendi” kétkerekű közlekedés jegyében. A résztvevőknek legszebb kerékpáros szerelésükben kell megjelenniük, kerékpáros öltözékeket tervező divatszakértőkkel találkozhatnak, felpróbálhatják a bemutatott viseleteket, és felülhetnek a legújabb kétkerekű modellekre. Az esemény során összegyűjtött pénz egy részét egy olyan jótékonysági szervezetnek ajánlják fel, amely használt kerékpárokat gyűjt és szállít Afrikába.

A cseh köztársaságbeli Brno városa számos eseményt szervez az északi síjárás (nordic walking), a kerékpározás és a görkorcsolyázás népszerűsítésére. A programok között szerepel városnézés (idegenvezetővel), képzés és zenés szabadtéri torna is.

Növekvő részvétel

A 2002-es legelső mobilitási hét óta a résztvevő városok száma folyamatosan nőtt. Tavaly rekordszámú, 2181 város vett részt a rendezvénysorozaton, amelyen összesen 237 millió résztvevőt regisztráltak. Az egyhetes esemény eredményeképpen több mint 4400 hosszú távra szóló intézkedést vezettek be. Az Európai Mobilitási Hét sikeres modelljét egyre több Európán kívüli ország is átveszi, többek között Argentína, Kanada, Ecuador, Japán és Tajvan.

Az Európai Mobilitási Hetet három, a városi környezetvédelmi kérdésekre specializálódó civil szervezet koordinálja: az Eurocities, az Energie-Cités és a Climate Alliance. Az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatósága pénzügyi támogatást nyújt, és évente kiosztja az Európai Mobilitási Hét díját a tevékenységek és intézkedések legkiemelkedőbb programja számára.

További információért látogassa meg az Európai Mobilitási Hét weboldalát:

www.mobilityweek.eu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek