2024. 06. 29. szombat

Péter, Pál
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF

Középpontban az éghajlatváltozás

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat vezetésével kedden délelőtt a Megyeházán megalakult a Megyei Éghajlatváltozási Platform. A KEHOP által támogatott projekt keretében elkészítik megyénk klímastratégiáját.

Az idősebbek a megmondhatói, hogy 40-50 év alatt mennyit változott Magyarország, egy-egy vidék éghajlata, s a szakemberek szerint ez még gyorsulni fog, ezért foglalkozni kell a témával.

Török Dezső
, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte a platformban részt vevő partnereket, vendégeket. Emlékeztetett rá, hogy a Föld klímája mindig is változásban volt, azonban az ember  környezetrombolása, a természet szennyezése hatással van rá, felgyorsítja a káros folyamatokat. Magyarország különösen érzékeny ezen hatásokra. Ezzel kapcsolatban a lakosság körében információhiány  tapasztalható. „Ezért is kiemelten fontos akörnyezet- és klímatudatos szemléletformálásának segítése.  A  megelőzésben, a káros hatások elleni fellépésben, az alkalmazkodási lehetőségek feltérképezésében és a megfelelő célok és intézkedések kijelölésében a hatóságok és a szakemberek részvételén túl szükség van a lakosság támogatására is” – fogalmazta meg Török Dezső. Ezt a célt szolgálja majd a platform működése.  A projekt a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program támogatásával valósul meg.

Dr. Fancsik Tamás, a konzorciumi partner Magyar Földtani és Geofizikai Intézet igazgatója felhívta a figyelmet a klímatudatos gondolkodás elindításának a fontosságára. Bemutatta az intézetet és munkáját. Kiemelte, hogy a nemzeti mellett helyi szinten is fel kell készülni a klímaváltozás hatásaira. Egyrészt a változásokhoz történő alkalmazkodás, másrészt a szemléletformálás terén.

Vinczéné Telegdi Erzsébet, a megyei önkormányzat munkatársa adott tájékoztatást a projektről és a célokról. A megyei önkormányzat a pályázat keretében két fő célt tűzött ki, a  Megyei Éghajlatváltozási Platform létrehozása és működtetése, valamint a Megyei Klímastratégia kidolgozása és végrehajtása. A projekt futamideje 18 hónap, a támogatás összege 30 millió forint.

Dr. Jánossy László, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet képviseletében nagyszabású, részletes, a gyakorlati példáknak köszönhetően az átlagember számára is érthető előadás keretében szólt a klímaváltozás okairól és hatásáról. Emlékeztetett rá, hogy az éghajlatváltozás akár harminc éves távlatban is érzékelhető, például a tücsök megszólalása egy hónappal előre jött, vagy régebben az volt a kérdés ballagásra kivirít-e az orgona, manapság meg, hogy lesz-e még orgona a ballagóra. A természet roppant érzékeny, akár 1 fok melegedés is komoly folyamatokat indíthat el. Az előrejelzések szerint 2050-ig a hőhullámok számának emelkedése várható, a csapadék enyhén csökken, eloszlása viszont kedvezőtlenebbé válik. A cél: megelőzni az elkerülhetőt, felkészülni az elkerülhetetlenre.

Ezt követően bemutatkoztak a platform résztvevői, majd ünnepélyes keretek közt aláírták az alapító okiratot. Török Dezső zárszavában felhívta a figyelmet a partnerek közti információáramlás, a véleményezés fontosságára. Illetve jelezte, hogy mindent elkövetnek azért, hogy a klímastratégiát átültessék a gyakorlatba.

Fotó:Az ünnepélyes aláírás pillanatai, Török Dezső (középen) és dr. Fancsik Tamás

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek