2024. 07. 30. kedd

Judit, Xénia
1 EUR 393 HUF
1 GBP 465 HUF
Kotrás a kotorékból

Kotrás a kotorékból

Kotrás a kotorékból A Fehérkereszt Állatvédelmi Liga szeretné elérni, hogy az Országgyűlés tiltsa be a kotorékvadászatot, mert mikor a kutya a vaddal küzd a föld alatt, a kotorékban nem más, mint tiltott állatviadal, állatkínzás.

De mi is a kotorékvadászat? Amikor kotorék kutyákat, első sorban tacskókat, terriereket küldenek a vadászok a róka, ritkább esetben a borz kotorékába, ahol azok megölik a vadat, vagy kiugrasztják a föld alól, „természetesen” a vadász puskája elé.

„Minden parlamenti párt frakcióvezetőjéhez levélben eljuttatjuk álláspontunkat, amelyben kezdeményezzük, hogy a kotorékvadászatot, mint állatviadalt tiltsák be. A vadászati törvény felsorolja a vadászat engedélyezett fajtáit és a kotorék nem szerepel benne. Csak nevesíteni kell a tiltást. Az Országgyűlésben sok a vadász, nyilván ezért nem foglalkoztak eddig ezzel” – magyarázta Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédelmi Liga kurátora. Hozzátette, hogy ez a tevékenység nem csak a vadra, a kutyára is káros hatással van. „A stressz miatt az erre használt kutyák élete sokkal rövidebb” – állatja az állatvédő.

„Véleményem szerint állatviadalnak tekintendő, amikor a kutyát felhasználják arra a célra, hogy elvégezze a vadászatot. A kutya csak a vadász segítője lehet és nem maga a vadászat eszköze. Ezt nem helyeslem” – jelentette ki érdeklődésünkre dr. Lorászkó Gábor, a Magyar Állatorvosi Kamara állatvédelmi bizottságának elnöke.

„Azt mondom jogos a kezdeményezés, csúnya dolog a kotorékvadászat. Nekem is rossz érzés, mint vadásznak. Van más megoldás is a rókák túlszaporodásának a megelőzésére. Se az üldözendő vadnak, se a kutyának nem jó. Olyan ez, mint mikor összeeresztenek két pitbullt”- vélekedik Dobos Dánes baktakéki vadászmester. „Az igazi sportvadász nem csak nagyvadat akar lőni, igazi élmény a rókavadászat”- tette hozzá.   Hozzá kell azonban tenni, nem minden vadász ilyen sportszerű…

 
Kotrás a kotorékból Kotrás a kotorékból

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek