2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Zöld-Hírek
  • »
  • Környezetvédelem és innováció a jövő közbeszerzéseinek fókuszában

Környezetvédelem és innováció a jövő közbeszerzéseinek fókuszában

Magyarországon a zöld közbeszerzések aránya évről évre nő, jelenleg meghaladja a tíz százalékot – jelentette ki Jánosi Andrea közbeszerzésért felelős helyettes államtitkár a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara „A fenntartható közbeszerzés hazai és nemzetközi aktualitásai” című konferenciáján 2014. február 13-án, Budapesten.
Az új irányelvek miatt fordulóponthoz érkezett a közbeszerzés, a tagállamoknak két éve van arra, hogy az uniós előírásokat saját jogszabályaikba átültessék – mondta Jánosi Andrea a konferencián, amely egyben az energiahatékony közbeszerzést népszerűsítő nemzetközi EFFECT projekt záró eseménye is volt.

 

A helyettes államtitkár köszöntőjében kiemelte, hogy a szabályzás eddigi fókuszai – az egyenlő elbánás, a tiszta verseny, a nyilvánosság – mellett más szakpolitikákhoz hasonlóan a jövőben ezen a területen is hangsúlyosabbá válnak a szociális, a környezetvédelmi és az innovációs szempontok.

 

A zöld közbeszerzések tíz százalékos hazai arányával Európában a középmezőnybe tartozunk, de a kormány azon van, hogy minél jobb helyet érjünk el ebben a rangsorban. Az uniós elvárás a zöld közbeszerzések terén ötven százalék, ez tehát a cél, amelyet a jövőben lépésről lépésre el kell majd érni – közölte Jánosi Andrea.

 

A konferencián nyolc országból tizennégy, az EFFECT (Upgrading of Energy Efficient Public Procurement for a balanced economic growth of SEE area) projekt megvalósításában közreműködő partner vett részt. Magyarországon az ajánlattevői oldal felmérése, képzése, a zöld közbeszerzés elősegítésére megfogalmazott operatív terv kidolgozása a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) feladata volt. Az ajánlatkérők számára az Észak-magyarországi Regionális Innovációs Ügynökség (NORRIA) állított össze egy, a zöld beszerzések elterjedését segítő kézikönyvet. Az elkészült anyagok a www.effectproject.eu oldalról letölthetőek.

 

A fórum célja az volt, hogy a magyar és külföldi előadók a projekt eredmények és jó gyakorlatok bemutatásán keresztül átfogó képet nyújtsanak a fenntartható közbeszerzés hazai és nemzetközi helyzetéről. A rendezvényen ismertetett Budapest Taxi projekt keretében beszerzett autóknak köszönhetően Budapest lett a világon az ötödik olyan nagyváros, ahol környezetbarát flottájú taxi társaság működik.

 

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek