2024. 04. 24. szerda

György
1 EUR 393 HUF
1 GBP 458 HUF

In memoriam Gabi maci

Gabi maci elszenderült örökre

A mindenki által ismert vadasparki Gabi maci a Nyíregyházi Állatkertben látta meg a napvilágot, 1986-ban. Egy éves sem volt, mikor elkerült a Miskolci Vadaspark szűköcske betonbarlangjába. Pár év múlva sikerült kibővíteni otthonát, melyben egy medence is helyet kapott, nagy örömére. 2004-ben pedig egy igazi medvebirodalmat vehetett birtokba, mely 2000 m2 szabad területet foglalt magába, fákkal és egy tavacskával. Ekkor már Gabi 18 éves volt, amely náluk nem a felnőttkor kezdete, hanem a „nyugdíjas kor” eleje. Sokunk arcára mosolyt csaltak Gabi kezdeti tétova lépései az új kifutóban, hiszen sohasem csiklandozta talpát a fűszálak tengere, így nem szokhatott hozzá ehhez a különös érzéshez. Gyakran heverészett a napsütötte dombtetőn, nyaranta pedig jókedvűen pancsolt nyakig ülve a vízben. Az ereje teljében lévő mackó könnyed eleganciával dobálta szét a farönkök halmát, amely alatt kedvenc csemegéi rejtőztek. Szerette az almát, szilvát, barackot, a csirkét, no és leginkább a mézet és a kakaós csigát. Gabi medve örökös támogatója, a Bakery pékség jóvoltából mindig akadt 1-2 péksüti desszertnek.
Az én emlékeimben egy erőteljes, játékosan kíváncsi mackó képe maradt Gabiról, akit még gyerekként látogattam meg a Vadasparkban minden évben. Miközben én felnőttem, ő megöregedett. Más léptékben mérjük az időt és éljük az életet.
Gabinak, ha rövid ideig is, de volt párja, gyógyult meg súlyos betegségből, voltak boldog és szomorú pillanatai. Állatkerti mackóhoz képest – talán mondhatjuk – teljes életet élt.
Sajnos az utóbbi években Gabi egészségi állapota erősen megromlott. Súlyos csípőízületi kopása miatt a lábra állás is nehezére esett, csoszogó mozgásán látszott fájdalma. Fogai olyannyira elkoptak, hogy fájdalmassá vált az evés, amely mindig is örömére szolgált. Így nagyon lefogyott. Ha Gábor maci szabadnak született volna, egészen biztos, hogy nem érte volna meg ezt a „szép” kort. Ha egy mackó nem képes kilométereket barangolni táplálékáért, hogy kellő zsírtartalékot gyűjtsön a hosszú téli pihenőhöz, a természet farkastörvényei szerint nem éli túl a telet.

Az állatkert vezetősége úgy döntött az állatorvosaival való konzultáció után, hogy nem szabad Gabi maci szenvedését, elmúlását tovább nyújtani, mivel állapotán gyógyszerekkel sem lehet segíteni. Így Gabi macit, az állatkert állatorvosai elaltatták.

Gabi békésen aludt el és reméljük, hogy már az örök vadászmezőkön málnázik valahol. Mindannyian szomorúak vagyunk, Gabi elment, üres a kifutó…
Egy bizonyos, sok kisgyerek szívébe örömöt csempészett évről évre… ahogyan az enyémbe is. Sokan szerettük. Azt mondják, a szeretet ismérve, hogy el is tudjuk engedni azt, akit szeretünk: Isten veled Gabi maci!
miskolczoo.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek