2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Illés Zoltán államtitkár a Zöld Színpadon

Szombaton tartott előadást a Hegyalja fesztiválon Illés Zoltán környezetpolitikus és államtitkár. Terítéken az árvíz és a civilszervezetek.

Visszakerül az állam feladatai közé az árvízvédelmi tervek elkészítése, mivel az önkormányzatok többsége el sem készítette azokat – derült ki Illés Zoltán beszédéből.
Egy-egy ilyen terv kivitelezése megközelítőleg 600 ezer forintjába kerülne az önkormányzatoknak, melyek pénzhiány miatt gyakran el sem jutnak a megvalósulásig.
Számtalan kérdés merült fel az árvizekkel kapcsolatban, ami nem csoda, hiszen a fesztivál területét is elborította az ár. Mint arról Bukovinszky Béla főszervező is beszámolt a sajtótájékoztatón, idén egy helyett négy hetet vett igénybe a fesztivál helyszínének az összeállítása.
Az államtitkár az egyik fő feladatnak az árvízvédelemben dolgozók létszámának a növelését tűzte ki: a cél tízezer fős létszám felállítása.

Szakszerű, az élővilágot megőrző mederszélesítésekre van szükség, ahol lehet, ott a töltések kell megmagasítani.
Az államtitkár – mint a civilszervezetek lelkes támogatója – hangsúlyozta, hogy tarthatatlan az állapot, miszerint a működési költségekre nem igényelhetnek támogatást a csoportok, csak a programokra.  Ezen a területen is mélyreható változásokra van szükség.

Mielőtt tovább sietett volna Felsőzsolcára, a Tiszta Jövő kérdésére is szívesen válaszolt a politikus.
Kíváncsiak voltunk rá, hogy melyik megújuló energiaforrások élveznek prioritást az ország terveiben, amelyekkel tarthatóak az EU-s célkitűzések és keretszámok. (2020-ra a teljes energiaszükséglet 13%-át megújuló energiával kell biztosítani.)

Mint az a válaszból kiderült, első helyen a nap- és a szélenergia áll – előbbi elsőségét a fesztivál ideje alatt tapasztalt folyamatos napsütés is megerősítette.

Az elképzelések alapján nagy hangsúlyt fektetnének a geotermikus energiában rejlő lehetőségek kiaknázására, elsősorban a földhő hasznosításával – így országszerte modernizálni lehetne a távfűtéses rendszereket.

A biomassza egyes fajtáiban is bőséges potenciálokkal rendelkezik az ország, tehát kézenfekvő ezek szélesebb körű alkalmazása.

www.tisztajovo.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek