2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF

Igazi otthon a kisállatoknak

Az állatmenhelyeken állatok ezrei vágynak igazi otthonra. Szeretne örökbefogadni? -bemutatjuk az örökbefogadás folyamatát.


Milyen házikedvencet válasszak?

Mielőtt elmenne egy állatmenhelyre, érdemes jól átgondolni, hogy milyen állatot szeretne választani jövőbeni lakótársnak. A döntés, hogy kutyát vagy hörcsögöt szeretne e, hamar meghozható. Ha eldöntötte, a macskák – de a kutyák esetében méginkább fontos, hogy tisztában legyen azzal, mi az amit az állatnak nyújtani tud és mire lehet szükségük. Például: Ki tudja-e engedi a macskát? Van-e arra ideje (és a lakás megfelelő-e), hogy egy fiatal, játékos állatról gondoskodjon? Bízik-e magában annyira, hogy tanítani/fegyelmezni tudjon egy kutyát, és kutyaiskolába vigye?
Látogatás a menhelyen

Általában nyitvatartási idő alatt bármikor lehet látogatni az állatmenhelyeket. Ha azonban biztosítani szeretnénk, hogy az ott dolgozóknak legyen ránk ideje, inkább egyeztessünk előre időpontot. A menhely dolgozói feltesznek pár kérdést, amelyek ideális esetben már nem okozhatnak meglepetést. Gondolja át a lehetséges kérdéseket az életvitelével és lakhelyével kapcsolatban, továbbá hogy, nevelt-e már háziállatot, ne csak tapogatózzon a témában, hanem tekintsen rá úgy, mint egy jó lehetőségre, ahhoz, hogy együttes erővel megtaláják azt az állatot, ami a leginkább illik Önhöz.
Szerelem első látásra?

Gyakran vannak olyan állatok, amelyek azonnal „megfogják” az embert a küllemükkel, vagy mert különösen szelídek, barátságosak. Mégis tanácsos meggyőződni róla, hogy valóban a kívánt házikedvencünkkel állunk-e szemben. Talán szüksége van a macskának szabad kijárásra, de ez nálunk nem lehetséges? Vagy a kutyával nagyon jól megértjük egymást, de a gyerekeket nem szereti. Érdemes egy pillantást vetni azokra az állatokra is, akik átlagosak, vagy félősek. Néhányuknál lassan alakul ki a bizalom, időt kell hagyni nekik, gyakran különösen érzékenyek. Még mindig nem találta meg az igazit? Ha nem arról van szó, hogy a „megözvegyült” papagájának vagy nyuszijának gyorsan új társat kell keresnie, ne essen kétségbe. Biztos, hogy néhány héten belül új kedvencek kerülnek az állatotthonba, és talán akad egy köztük, aki igazán Önhöz való.
Ne legyen hirtelen meghozott döntés

Ha mindent rendben is találtak a menhely munkatársai, akkor sem vihetjük még haza azonnal a kiszemelt kedvencünket. A második, vagy harmadik látogatás során kerülhet sor a végleges döntés meghozatalára. Kutyusok esetében a közös sétá ajánlott, a cicáknál pedig játékkal, összebújással hangolódhatunk egymásra. Ha jó érzések támadnak bennünk, magunkkal vihetjük az állatot. Gyakran azonban még ekkor sem lesz jogilag a miénk a kisállat. Sok menhelynél közvetítői szerződést kötnek, amely meghatározza, hogy az örökbefogadott állat az örökbefogadás után 6 hónappal kerülhet a gazdi tulajdonába.
„Családlátogatás”

Néha azelőtt, hogy létrejön az örökbefogadás a menhely munkatársai meglátogatják a kisállat új otthonát. Így tundank igazán megbizonyosodni róla, hogy az állat jó helyre kerül. Az újdonsült gazdinak a látogatás egy jó lehetőség arra, hogy ha valamiben még bizonytalan, akkor kérdéseket tegyen fel.
Forrás:dm.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek