2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Zöld-Hírek
  • »
  • Hiúzt fotóztak a Zemplénben – megviselte a vadállományt az extrém időjárás

Hiúzt fotóztak a Zemplénben – megviselte a vadállományt az extrém időjárás

A Zemplénben, Hercegkút község határában az ÉSZAKERDŐ Zrt. egyik vadkamerája készített felvételt egy hiúzról február végén. A nagyragadozót egy vadászati célra létesített szórón (etetőhelyen) sikerült lencsevégre kapni, a nyomait viszont már korábban is látták a környéken a kollégák.

A magasabban fekvő régiókból valószínűleg a nagy hó miatt húzódott a környékre. A hiúz rendkívül ritka Magyarországon, általában a nagy kiterjedésű, sűrű erdőket kedveli. Jelenléte is a társaságunk által folytatott tartamos és természetszerű erdő-, illetve vadgazdálkodási munka bizonyítéka, hiszen tevékenységünkkel teremtjük meg a számára szükséges életfeltételeket. Könnyebb a nagyragadozónak az eredményes vadászat a vadgazdálkodó által létesített és működtetett szórók, etetők környékén. Ugyanez igaz a farkasra is, ami a Szin-Szelcepusztai vadászterületen él, de az idei télen már a Bükk hegység belső részén is megjelent. Véleményünk szerint az általunk végzett munka több hatósági – természetvédelmi, vadászati – szakmai támogatást érdemelne, hiszen a természeti környezet fenntartásában, építésében megkerülhetetlen szerepet vállalunk  – mondta Zay Adorján, az ÉSZAKERDŐ Zrt. vezérigazgatója.

A társaság vadgazdálkodási tevékenységéről szólva sajnos azt is el kell mondani, hogy az elmúlt hétvégi, rendkívül hideg és szélsőséges időjárás miatt jelentős elhullásokat tapasztaltunk valamennyi vadfaj, de főként a gímszarvas esetében. A helyenként 70-80 centiméteres hó annak ellenére terhelte meg nagyon a vadállományt, hogy – energiát és költséget nem kímélve – jelentősen fokoztuk  a vadetetési- és hóeltakarítási munkákat. A károk felmérése még tart, de az biztos, hogy a Zemplénben több tucat gímszarvas pusztult el, az elhullott egyedek között bikát is találtak a kollégák. Az időjárás nem kímélte a vaddisznót, az őzet és a muflont sem – ez utóbbi fajnál több erős, sokat ígérő kos is odalett. Tartunk attól, hogy az ilyenkor születő malacokat is megviselték az extrém körülmények. Erőnkhöz mérten próbáljuk a károkat csökkenteni, de a magasabb részeken még mindig gyakori a 60-70 centiméteres hóréteg – foglalta össze Szentléleki Tibor, az ÉSZAKERDŐ Zrt. vadászati osztályvezetője.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek